Έκθεση για το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε στην κυβέρνηση η «Επιτροπή Πασσαρίδη» σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στην έκθεση αυτή αποτυπώνεται ο κεντρικός στόχος, ο οποίος είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η συστηματική αύξηση των εξαγωγών η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία, καθώς και η ενίσχυση της εργασίας.
Σύμφωνα με έρευνα του ΕΒΕΑ για την πορεία της οικονομίας, το 42% των ερωτηθέντων δήλωσαν αισιόδοξοι, ενώ το 57% απαισιόδοξοι. Για το πώς κρίνουν τις κινήσεις της κυβέρνησης ως προς την προσέλκυση των επενδύσεων, το 53% φάνηκε θετικό και το 44% αρνητικό.
Σε επόμενη ερώτηση που αφορά τον κλάδο του τουρισμού και συγκεκριμένα την αξιολόγηση των μέτρων για τον τουρισμό, το 36% απάντησε πως είναι αρκετά καλά, το 30% μέτρια και το 30% λίγα. Σχετικά με το φόβο για νέα λιτότητα, το 56% απάντησε πως φοβάται πολύ έως αρκετά, το 21% μέτρια και το 17% λίγο έως καθόλου. Ακόμα, ως προς τον φόβο για την πορεία των επιχειρήσεων, το 75% απάντησε πως φοβάται πολύ έως αρκετά, το 13%μετρια και το 7% λίγο έως καθόλου.
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρόεδρος ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιάργκοβας και ο πρόεδρος ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Σύμφωνα με τον κ. Λιάργκοβα, υπάρχουν πολλά κοινά σημεία της έκθεσης με τις γραμμές που η ίδια η κυβέρνηση έχει επιλέξει. Ένα από αυτά είναι η γενναία μείωση της φορολογίας της μισθωτής εργασίας. Εκεί που διαφοροποιούνται είναι στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η πρόταση Πασσαρίδη είναι πιο γενναία και πιο σωστή για τον κ. Λιάργκοβα.
Από την πλευρά του ο κ. Μίχαλος, υποστήριξε πως η ανησυχία είναι δεδομένη και αυτό αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα της έρευνας του ΕΒΕΑ. Η πρόταση Πασσαρίδη χρίζει προσεκτικής ανάγνωσης. Ανάμεσα στους βασικούς άξονες που κινείται, βρίσκεται η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η αύξηση των εξαγωγών και η στενότερη διασύνδεση παραγωγής με τεχνολογία και καινοτομία. Οι άξονες αυτοί κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση κατά τον κ. Μίχαλο.
«Πρέπει να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας», είπε σχετικά.
Για τα εργασιακά δε γίνεται καμία αναφορά στην έκθεση ούτε τονίζονται οι αλλαγές σε κράτος και δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, αυτό θα γίνει στο επόμενο παραδοτέο σε λίγο καιρό. «Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και στο κράτος, είμαστε κάτω από το μέσο όρο όσον αφορά τις επιδόσεις του κράτους», δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «αν δεν αλλάξουμε σελίδα, τότε θα είναι δύσκολο το μέλλον της χώρας».
Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας και το λόγο που δε γίνεται αναφορά για αύξηση αυτών, ο κ. Λιάργκοβας υποστήριξε πως η πρόταση ξεκινάει από τις επιχειρήσεις για την ανταγωνιστικότητα αυτών. Τότε θα αυξηθούν και οι θέσεις εργασίας.
«Η έμφαση δίνεται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας της οικονομίας και στην αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης», σχολίασε.