Την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο προτείνει η πλειοψηφία της προανακριτικής για την υπόθεση Novartis. Στο πόρισμα που παρεδόθη στον Πρόεδρο της Βουλής, ζητείται η παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για οκτώ βαρύτατα αδικήματα, μεταξύ των οποίων δωροληψία, εκβιασμός και σύσταση εγκληματικής συμμορίας.
Η αντίδραση του πρώην υπουργού υπήρξε έντονη, καθώς έκανε λόγο για ευτελισμό του Συντάγματος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για κατασκευασμένο κατηγορητήριο και προειλημμένες αποφάσεις.
Την «πόρτα» του Ειδικού Δικαστηρίου ανοίγει για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο το πόρισμα της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής με το οποίο προτείνεται η παραπομπή του για οκτώ αδικήματα, τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα που αφορούν την υπόθεση Novartis, τις καταγγελίες των νυν και πρώην εισαγγελικών λειτουργών, Ιωάννη Αγγελή, Ελένης Ράικου, Παναγιώτη Αθανασίου και Γεωργίας Τσατάνη καθώς και του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.
Συγκεκριμένα, προτείνεται η απαγγελία σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης των εξής κατηγοριών :
– Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας
-Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας
-Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος
-Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση
-Απόπειρα Εκβίασης
-Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου
-Δωροληψία Υπαλλήλου
-Εγκληματική οργάνωση (συμμορία)
Ταυτόχρονα, ζητείται η απαλλαγή του κ. Παπαγγελόπουλου για δύο αδικήματα: Πρόκληση και προσφορά για τέλεση κακουργήματος και ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση.
Η πλειοψηφία της ειδικής επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέληξε στο συμπέρασμα πως: Από όλο το αποδεικτικό υλικό προκύπτει με σαφήνεια ότι ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος παρενέβαινε με την πολιτική ανοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε ανοικτές ποινικές υποθέσεις και τις διαμόρφωνε κατά τρόπο που μπορούσε να δημιουργήσει οικονομικό όφελος για αυτόν και τους συνεργούς του, αλλά και πολιτικό όφελος για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Δριμεία ήταν η αντίδραση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην πρόταση παραπομπής του. Έντονα αντέδρασαν και οι δικηγόροι του, Δημήτρης και Λυδία Τσοβόλα.
Σύμφωνα με την πλειοψηφία συμμέτοχοι στα αδικήματα του κ. Παπαγγελόπουλου είναι η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, οι επίκουροι εισαγγελείς, Χρ. Ντζούρας και Στ.Μανώλης, ο εκδότης, Ιωάννης Φιλιππάκης και οι δημοσιογράφοι, Αλεξανδρος Τάρκας και Γιάννα Παπαδάκου ενώ ζητείται να διερευνηθεί και ο ρόλος του εκδότη της εφημερίδας Documento, Κώστα Βαξεβάνη.
Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου εκφράζεται στο πόρισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για κατασκευασμένο κατηγορητήριο και προειλημμένες αποφάσεις. Για σκάνδαλο και σκευωρία κάνει λόγο το ΚΙΝ.ΑΛ..
Η προανακριτική επιτροπή άρχισε τις εργασίες στις 27 Οκτωβρίου 2019 και συνολικά πραγματοποιήθηκαν 64 συνεδριάσεις οι οποίες διήρκεσαν 235 ώρες. Στο πλαίσιο της εργασιών της κατέθεσαν 23 μάρτυρες και συγκεντρώθηκαν 12.400 σελίδες πρακτικών.
Πλέον, η υπόθεση Παπαγγελόπουλου περνάει στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία θα αποφασίσει για την άσκηση ή όχι ποινικής δίωξης σε βάρος του. Τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης αναμένεται είτε να απέχουν είτε να δηλώσουν παρών στη ψηφοφορία.
Τα επόμενα βήματα της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου
Σε ό,τι αφορά στα επόμενα βήματα της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου, αρχικά ο πρόεδρος της Βουλής μέχρι τα τέλη του μήνα θα εγγράψει ειδική ημερήσια διάταξη για τη συζήτηση στην Ολομέλεια.
Θα γίνει γενικευμένη συζήτηση την οποία θα κλείσει ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος που έχει δικαίωμα να τοποθετηθεί.
Αφού ολοκληρώσει την ομιλία του ο κ. Παπαγγελόπουλος, τότε οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν σε μυστική ψηφοφορία. Θα πάρει ο καθένας έγγραφα που θα περιέχουν τα αδικήματα, και στο κάθε αδίκημα θα δηλώνει αν υπερψηφίζει ή καταψηφίζει την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλο για το συγκεκριμένο αδίκημα.
Όσα αδικήματα λάβουν πάνω από 151 ψήφους τότε θα παραπεμφθούν στην επόμενη διαδικασία που έχει να κάνει με τη δικαιοσύνη, δηλαδή το Ειδικό Δικαστήριο, και πριν από αυτό το δικαστικό συμβούλιο.
Με κλήρωση θα τοποθετηθούν ανώτατοι δικαστικοί από τον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ. Αρχικά το δικαστικό συμβούλιο, με ανακριτή και εισαγγελέα θα κρίνει την ουσία της υπόθεσης για όσα πρόσωπα αναφέρονται στο πόρισμα, και αν το βούλευμά του δεν είναι απαλλακτικό, τότε θα συνεδριάσει και το Ειδικό Δικαστήριο που θα έχει και τον τελευταίο λόγο.