Έντονη ανησυχία προκαλεί σε ειδικούς και κυβέρνηση η «αναζωπύρωση» των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται στη χώρα μας.
Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, εκ των οποίων αρκετά είναι απροσδιόριστης προέλευσης («ορφανά») σε συνάρτηση με τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας από πλευράς των πολιτών, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.
Αυτό το μείγμα εύκολα μπορεί να ανατρέψει την σωστή διαχείριση του κορωνοϊού που υπήρξε κατά την πρώτη φάση της επιδημίας στην χώρα μας, δημιουργώντας καταστάσεις δυσάρεστες, όπως αυτές που βίωσαν αρκετές γειτονικές χώρες.
Εξάλλου, πολλοί ειδικοί, επισημαίνουν, πως αν δεν επανέλθει η τήρηση των μέτρων προστασίας και η διατήρηση των αποστάσεων, το δεύτερο κύμα κορωνοϊού θα έρθει πολύ νωρίτερα στη χώρα μας.
Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», o επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης, εστίασε στη σημασία χρήσης της μάσκας.
Όπως, είπε, χαρακτηριστικά, θα πρέπει ο κόσμος, να χρησιμοποιείς μάσκες σε χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός, ανεξαρτήτως του αν πρόκειται για κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους.
Τόνισε δε, πως η αρμόδια επιτροπή θα συνεχίζει να κάνει σύσταση για τη χρήση μάσκας.
«Υπάρχει υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε αρκετά μέρη, όμως δεν εφαρμόστηκε αρκετά. Οπότε η επιτροπή ζήτησε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος ως προς την τήρηση των μέτρων» σημείωσε.
Σε ότι αφορά στα κρούσματα και στο γεγονός ότι πλέον δε λέγεται επακριβώς σε ποια περιοχή υπάρχουν νέες περιπτώσεις Covid-19, υπογράμμισε, πώς «όταν υπήρχε κρίσιμη μάζα κρουσμάτων λέγαμε ποια περιοχή αφορά».
Παράλληλα, χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι ανακύπτουν ορφανά κρούσματα στην χώρα μας.
Τέλος, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια τεστ για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.
«Υπάρχει μεγάλη επάρκεια τεστ στην Ελλάδα. Μάλιστα, σε πυκνότητα πληθυσμού, τα τεστ είναι πολύ υψηλότερα και από αυτά που γίνονται στη νότια Κορέα. Ανά εκατομμύριο πληθυσμού κάνουμε πάρα πολλά τεστ και το ποσοστό θετικότητας είναι πολύ χαμηλό. Πραγματοποιούνται πάνω 5.000-6.000 τεστ ημερησίως» επισήμανε.
Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας
Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας είναι καθοριστικής σημασίας και αδιαπραγμάτευτη.
Όμως, μετά από αυτή, έπονται οι αριθμοί. Και τα νούμερα δεν είναι προς τη θετική κατεύθυνση.
Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία της χώρας είναι μεγάλος, ειδικά λόγω της εξάρτησης του ελληνικού ΑΕΠ από τον τουρισμό.
Ως «σεζόν Covid-19» χαρακτήρισε την τρέχουσα εποχή ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.
Όπως εξήγησε, ο κλάδος που εκπροσωπεί υπολειτουργεί, ενώ υπάρχει φοβικό κλίμα στους πελάτες.
Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, η προϋπόθεση αρνητικού τεστ κορωνοϊού 72 ώρες για τους επισκέπτες από τις βαλκανικές χώρες, πριν την έλευσή τους στην Ελλάδα, σήμανε σωρεία ακυρώσεων.
«Τα τεστ στα Βαλκάνια κοστίζουν 80-100 ευρώ. Ακριβά. Σκεφτείτε πόσα χρήματα χρειάζεται μια τετραμελής οικογένεια. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχουν και διαθέσιμα τεστ» σημείωσε.
Ως εκ τούτου, κάποιες επιχειρήσεις σκέφτονται να επιδοτούν στους πελάτες τους από τα Βαλκάνια το τεστ κορωνοϊού, προκειμένου οι τελευταίοι να έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα.
Οπωσδήποτε, πρόκειται για μια πρωτόγνωρη σεζόν, από κάθε άποψη.