Η εντεινόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας οδηγεί την Αθήνα σε αναζήτηση διεθνών στηριγμάτων.
Η Άγκυρα έχει παρατείνει την παραμονή του Γιαβούζ στις περιοχές της Κύπρου, για να δείξει ότι αυτό που ζήτησε για να συνεχιστεί ο διάλογος με την Ελλάδα είναι να παγώσει ό,τι κάνει η Κύπρος σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες. «Μετά από αυτό είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τα πάντα», είχε πει ο Τσαβούσογλου.
Την ίδια ώρα, εντατικές είναι οι προετοιμασίες για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Σήμερα υπήρξε υπογραφή πρωτοκόλλου μεταξύ του υπ. Πολιτισμού της Τουρκίας και της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων με το οποίο βεβαιώνουν ότι η Αγία Σοφία θα παραμείνει μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, παρά τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί.
Σύνοδος Κορυφής: Πότε θα θέσει θέμα για την Τουρκία η Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, ευρωπαϊκή πηγή από τις Βρυξέλλες τόνισε ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, και ότι το ζήτημα της Τουρκίας θα συζητηθεί αν υπάρξει σχετικό περιθώριο.
Η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται για το Ταμείο Ανάκαμψης, θέμα για το οποίο υπάρχουν ήδη πολλές συγκρούσεις, και η Ευρώπη έχει δώσει όλο το βάρος στο να βρεθεί λύση εντός του Ιουλίου.
Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, θα έχει την ευκαιρία να θίξει το θέμα της Τουρκίας σε διμερές επίπεδο.
Ποιες χώρες είναι επιφυλακτικές για κυρώσεις στην Τουρκία
Τέσσερις χώρες εμφανίζονται διστακτικές αναφορικά με την σκλήρυνση της στάσης απέναντι στην Τουρκία. Αρχικά η Γερμανία που έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο και δεν θέλει ταραχές με τους γείτονές της, δεδομένου του ότι έχει να ασχοληθεί με τον κορωνοϊό αλλά και το Brexit.
Μαζί με τη Γερμανία είναι και οι Ιταλία, Ουγγαρία και Ισπανία, για διαφορετικούς λόγους.
Πιθανή και δεύτερη Σύνοδος εντός Ιουλίου εάν δεν υπάρξει συμφωνία
Η Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ αν υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες μπορεί να παραταθεί και για την Κυριακή. Εάν δεν σημειωθεί πρόοδος, τότε αναμένεται δεύτερη Σύνοδος εντός του Ιουλίου.
Σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε σίγουρος για συμφωνία αυτό το σαββατοκύριακο.
Η Ελλάδα περιμένει 32 δις από το Ταμείο, επιδιώκει περισσότερες επιδοτήσεις από ό,τι δάνεια, και χαλαρούς όρους. Επίσης, η Ελλάδα δεν θέλει σε καμία περίπτωση να μειωθούν τα κονδύλια για το μεταναστευτικό και τη διαφύλαξη των συνόρων.
Ταυτόχρονα ο Βορράς ζητά ισχυρή εποπτεία των μεταρρυθμίσεων. Σε ένα τέτοιο σενάριο, τα άλλα κράτη θα μπορούν να παρεμβαίνουν ανά πάσα ώρα και να μπλοκάρουν δόσεις προς την Αθήνα αν δεν υπάρχει πρόοδος.
Αμείωτο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ανατολική Μεσόγειο
Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζει η Ουάσιγκτον να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπως επιβεβαιώνουν Αμερικανοί διπλωμάτες.
Στο State Department επικρατεί ανησυχία για τις αποσταθεροποιητικές κινήσεις της Τουρκίας, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου, αλλά και με τις παράνομες γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το State Department, σε σχετική δήλωση αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με τη χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.