Την εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα έθεσαν στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης. Αθήνα και Λευκωσία παρεμβαίνουν και ζητούν, προ της τουρκικής προκλητικότητας, έμπρακτη εκδήλωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Την σχέση της με την Τουρκία θα εξετάσει σε ειδική συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο η ΕΕ, μετά τις προκλητικές της ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο. Η πρόταση λήφθηκε ομόφωνα μετά την εισήγηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Άγνωστο ωστόσο παραμένει αν θα υπάρξει αναφορά στην Τουρκία στα τελικά συμπεράσματα της Συνοδού Κορυφής που ολοκληρώνεται το Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση αντί για αναφορά στην Τουρκία στα συμπεράσματα, να γίνει ξεχωριστή ανακοίνωση των 27, παραμένει ωστόσο άγνωστη η απάντηση της ελληνικής πλευράς.
Προκλητικός ο Ερντογάν
Ακάθεκτος συνεχίζει την προκλητική του στάση ο Τούρκος πρόεδρος, αφού αναφερόμενος στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είπε ότι ήταν κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας.
Όσον αφορά την κατάσταση στη Λιβύη, ο Ερντογάν δήλωσε πως προϋπόθεση για οποιονδήποτε διάλογο είναι να «παγώσουν» τα πάντα στην κυπριακή ΑΟΖ και να γίνουν αποδεκτοί οι όροι της χώρας του.
Ουδέτερη η Ουάσιγκτον
Μια ενεργητική ουδετερότητα έχει επιλέξει να κρατήσει η Ουάσιγκτον στο θέμα της Λιβύης σύμφωνα με πηγές της αμερικανικής ηγεσίας.
Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την επίσημη κυβέρνηση της χώρας, κρατούν ωστόσο ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και με τα δύο στρατόπεδα στην Τρίπολη.
Δυσαρέσκεια υπάρχει στην ηγεσία των ΗΠΑ λόγω της στήριξης που απολαμβάνει η κυβέρνηση της Τρίπολης από τη μουσουλμανική αδελφότητα, αλλά και από την στήριξη της Ρωσίας στον Χαφτάρ.
Οι ΗΠΑ τηρούν στάση αναμονής προς στιγμήν, ενώ ιδιαίτερο ρόλο σε οποιαδήποτε εξέλιξη θα παίξει η ιδιαίτερη σχέση Τραμπ – Ερντογάν.