«Ακτινογραφία» των τουρκικών προκλήσεων και δράσεων των τελευταίων ημερών πραγματοποίησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης και ο καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας, Σπύρος Πλακούδας.
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο πρώην υπουργός τόνισε, ότι «βρισκόμαστε εντός κρίσης με την Τουρκία. Δεν αναμένουμε νέα κρίση. Ένα θερμό επεισόδιο, θα είναι η κορύφωση της κρίσης. Πρόκειται για μια κρίση σε εξέλιξη, που η Ελλάδα αντιμετωπίζει καιρό».
Ταυτόχρονα, σχολιάζοντας την άτυπη συνάντηση στο Βερολίνο, υπογράμμισε ότι η Αθήνα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από μια συνάντηση «όποιος και αν την καλεί. Δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι από συναντήσεις, στις οποίες η Ελλάδα λέει τις θέσεις της».
Σύμφωνα με τον ίδιο, γεωπολιτικά, η Τουρκία κινείται σε Ασία, Αφρική και Ευρώπη.
Όσον αφορά την τελευταία, εξήγησε, πως «η ισλαμοτουρκική ελίτ θεωρεί ότι η Ευρώπη είναι γεωπολιτικά και πολιτισμικά παρηκμασμένη», προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν κινείται με «νέο-οθωμανικούς όρους».
Εκτίμησε ότι αν η Τουρκία αποκτήσει ισχυρό προγεφύρωμα στη Λιβύη, θα εκβιάσει μεταναστευτικά και από εκεί την Ευρώπη, ενώ υποστήριξε ότι πέραν από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, χρειάζεται η ενεργοποίηση της ρήτρας ασφαλείας, ώστε να συνδράμουν τα ευρωπαϊκά κράτη την Ελλάδα σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης.
Τέλος, τόνισε τη σημασία εθνικού αρραγούς μετώπου και αντίληψης της πραγματικότητας. «Δεν γίνεται να δίνουμε τέσσερα δισ. σε αναδρομικά, ενώ με αυτά τα λεφτά αγοράζεις πέντε φρεγάτες και αλλάζεις τους συσχετισμούς στο Αιγαίο» σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Φίλης τόνισε τη σημασία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Αθήνας και Καϊρου, προκειμένου «να διεμβολιστεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο», καθώς έτσι δημιουργείται μια διεθνής νομική διαφορά «που θα αλλάξει το χαρακτήρα και τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σχετικά με τον Ταγίπ Ερντογάν και τις πρόσφατες επιλογές του, όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, υποστήριξε ότι οι κινήσεις αυτές παραπέμπουν, μεταξύ άλλων, σε έναν ηγέτη υπό πίεση.
«Είτε προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές ο Ερντογάν είτε αισθάνεται μια πίεση για οικονομία και προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα στο εσωτερικό της χώρας του» πρόσθεσε.
«Εάν ο Ερντογάν είναι στην κυβέρνηση το 2023, στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, πολύ θα ήθελε να μεταφέρει την πρωτεύουσα της χώρας του από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη» εκτίμησε ο διεθνολόγος.
Τέλος, ο κ. Πλακούδας υποστήριξε ότι ο Τούρκος πρόεδρος υπολογίζει μόνο τους Πούτιν και Ερντογάν, ενώ επεσήμανε την τακτική της Άγκυρας «να δημιουργεί τετελεσμένα στο πεδίο και μετά να προσκαλεί τις άλλες δυνάμεις για διαπραγμάτευση».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Ταγίπ Ερντογάν, εκπληρώνει το όραμά του για τη δεύτερη εκπόρθηση της Πόλης, ενώ όπως τόνισε, μέσω της εξωτερικής της πολιτικής «η Τουρκία οραματίζεται να γίνει πλανητική δύναμη, όχι περιφερειακή».