Μαραθώνιες προβλέπεται να είναι οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση των 750 δισ. ευρώ της Κομισιόν, αλλά οι χώρες του Βορρά συγκρούονται με τις χώρες του Νότου, θεωρώντας ότι τα κονδύλια που θα εκταμιευτούν δε θα πρέπει να έχουν χαρακτήρα επιχορηγήσεων, αλλά δανείων. Αντίθετη είναι η θέση της χώρας μας, που τάσσεται υπέρ των επιχορηγήσεων και στηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε σκληρό πόκερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντιούνται σε μία Σύνοδο Κορυφής που ακόμα μια φορά έχει χαρακτηριστικά θρίλερ.
Τα στρατόπεδα και το μπαλαντέρ
Βορράς και Νότος θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους, με διαμεσολαβητή τη Γερμανία, ενώ ρόλο μπαλαντέρ διαδραματίζουν οι πολιτικά συντηρητικές κυβερνήσεις χωρών της ανατολικής Ευρώπης.
Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις
Το πιθανότερο είναι η Σύνοδος να μην ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο 18 Ιουλίου, αλλά να συνεχιστεί και την Κυριακή 19 Ιουλίου. Για δύσκολες διαπραγματεύσεις έκαναν λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν.
Κυρίαρχο θέμα της Συνόδου είναι η έγκριση της πρότασης που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το υπό ίδρυση Ταμείο Ανάκαμψης, που θα προβλέπεται να προικοδοτηθεί με το ποσό των 750 δισ. ευρώ, αλλά και η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων.
Μπρα ντε φερ Βορρά – Νότου
Οι τέσσερις «φειδωλές» χώρες του Βορρά, Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Δανία, της οποίας ηγείται ατύπως ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, δεν επιθυμούν επιχορηγήσεις, αλλά μόνο δάνεια στη μορφή των προγραμμάτων.
Το μπλοκ του Νότου, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, απορρίπτουν σκληρούς όρους για τις επιχορηγήσεις, ενώ η Μέρκελ εμφανίζεται ως γεφυροποιός.
Το τρίτο στρατόπεδο είναι οι χώρες του Βίσεγκραντ (Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία) που διατυπώνουν αντιρρήσεις για τον τρόπο διάθεσης των κονδυλίων.
Οι θέσεις τη Ελλάδας
Στις διαβουλεύσεις, η Ελλάδα προσέρχεται συνοψίζοντας τις θέσεις της σε τρεις άξονες.
Πρώτον, να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεύτερον, κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός, και τρίτον, να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι εάν επί γερμανικής προεδρίας οι ευρωπαίοι θα καταφέρουν να βρουν την χρυσή τομή σε μία κρίσιμη συγκυρία για την Γηραιά Ήπειρο ή αν ανανεώσουν το ραντεβού τους για τα τέλη του μήνα.