Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής στην μετά κορωνοϊό εποχή σημαδεύτηκε από μια ρήξη του Βορά και του Νότου, με την Μέρκελ να προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα και τον Ολλανδό πρωθυπουργό να ηγείται των σκληρών της Ευρώπης που ζητούν σκληρά μέτρα για τα χρήματα που θα λάβουν οι πληγείσες από την πανδημία χώρες.
Οι μάσκες που φορούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κρύβουν την ένταση του παζαριού από το οποίο εξαρτάται το μέλλον των λαών και των οικονομιών της Ένωσης στην εποχή του κορωνοϊού.
Συμβιβαστική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης
Μετά από τον χθεσινό μαραθώνιο των Βρυξελλών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατέθεσε σήμερα μια συμβιβαστική πρόταση δίνοντας παράταση στο θρίλερ.
Στο συνολικό πακέτο των 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Μισέλ πρότεινε να μειωθούν οι επιχορηγήσεις κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 500 στα 450 δισ, και αντίστοιχη αύξηση των δανείων από τα 250 σε 300 δισ.
Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να καμφθούν οι αντιρρήσεις του μπλοκ του Βορρά, ειδικά του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, που επιμένουν σε αυστηρούς όρους μνημονιακού τύπου και σε ένα «φρένο» που θα επιτρέπει σε ένα κράτος μέλος να μπλοκάρει εκταμιεύσεις σε άλλη χώρα.
Η γερμανική προεδρία και η καγκελάριος Μέρκελ, επιχείρησε να προωθήσει ένα συμβιβασμό των Βόρειων με τις χώρες του Νότου.
Ο ευρωπαϊκός Βορράς τα «πήρε» όλα
Σε σημαντικές υποχωρήσεις προέβη η ΕΕ στη νέα πρόταση του προέδρου Σαρλ Μισέλ ώστε να πείσει τους Βόρειους να δώσουν το πράσινο φως για το Ταμείο Ανάκαμψης. Από ό,τι φαίνεται οι Βόρειοι και ειδικά οι Ολλανδοί πήραν ό,τι ζήτησαν.
Αρχικά, 50 δισ. από τις επιδοτήσεις μεταφέρθηκαν στα δάνεια και συνεπώς η νέα ισορροπία είναι 300 δισ. δάνεια και 450 δισ. επιχορηγήσεις.
Στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό υπάρχει μείωση 75 δισ. ευρώ, κάτι που θα επηρεάσει τα κοινοτικά κονδύλια για την Ελλάδα αναφορικά με το μεταναστευτικό.
Αίνιγμα οι μεταρρυθμίσεις
Ερωτηματικό παραμένει ακόμη το τι μεταρρυθμίσεις θα ζητήσουν οι Ευρωπαίοι για να πάρουν τα κράτη χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες είπαν στο MEGA ότι το συγκεκριμένα θέμα δεν είναι «λεπτομέρεια» που πρέπει να περάσει στα ψιλά, διότι τα κράτη πρέπει να γνωρίζουν τι έχουν να περιμένουν και πρέπει να συζητηθεί σε αυτή τη Σύνοδο.
Κανείς ωστόσο δε δίνει μια σαφή εικόνα εάν θα χρειαστούν δημοσιονομικά μέτρα.