Τρίτη ημέρα σκληρών διαπραγματεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης σήμερα στις Βρυξέλλες και ακόμη δεν φαίνεται φως στο τούνελ. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα καταθέσει νέα συμβιβαστική πρόταση, ωστόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος τονίζει ότι είναι πιθανό να μην βρεθεί συμφωνία σήμερα.
Ύστερα από έντονες συζητήσεις χθες στο δείπνο ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα καταθέσει νέες προτάσεις, ωστόσο φαίνεται πως το χάσμα παραμένει, καθώς ο βορράς δεν κάνει βήμα πίσω.
Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν μάλιστα μαζί με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Σάντζεθ, απείλησαν ότι θα αποχωρήσουν. Ωστόσο υπήρξε κάποια πρόοδος, η οποία σχετίζεται με το γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός βορράς έχει πάρει όλα όσα έχει ζητήσει.
50 δισ. από τις επιδοτήσεις έχουν ήδη μεταφερθεί στα δάνεια και συνεπώς η νέα ισορροπία είναι 300 δισ. δάνεια και 450 δισ. επιχορηγήσεις.
Οι βόρειοι, ωστόσο, θέλουν και άλλες μειώσεις στις επιδοτήσεις
Θέλουν περισσότερη εποπτεία, κάτι που κατάφεραν μέσω του μηχανισμού ενισχυμένης εποπτείας, το λεγόμενο «φρένο έκτακτης ανάγκης», δίνει το δικαίωμα στην εκάστοτε Ολλανδία να μπορεί να μπλοκάρει εκταμιεύσεις δόσεων προς τα κράτη εάν δεν υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις. Το ζήτημα είναι τι είδους μεταρρυθμίσεις θα είναι αυτές και αν θα περιλαμβάνουν δημοσιονομικά μέτρα.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί, ωστόσο αυτοί δεν πρέπει να επηρεάσουν το επίπεδο φιλοδοξίας για μια θαρραλέα επίλυση στη λύση και προειδοποίησε ότι η ΕΕ δε θα αντέξει αν εμφανιστεί διχασμένη και αδύναμη.
Επικρατέστερη ημερομηνία για εξεύρεση λύσης είναι η 27η Ιουλίου.