Σε διαπραγματεύσεις βρίσκονται οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή, για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ειδικότερα, οι διαφορές των χωρών, που είναι χωρισμένες σε βόριες και νότιες, εδράζεται στο ποσοστό των επιχορηγήσεων και των δανείων που θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και στους όρους εκταμίευσης.
Ακόμα, ζήτημα προκύπτει από την επιτήρηση και το ενδεχόμενο ανάγκης επιβολής όρων και μεταρρυθμίσεων στις χώρες, κάτι που θα παραπέμπει σε… μνημόνια.
Τρεις ευρωβουλευτές σχολίασαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» τις εξελίξεις.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, εκτίμησε πώς εντός του η Ιουλίου θα υπάρχει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τόνισε πως υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ενώ σχολιάσε ως «στροφή 180 μοιρών» της στάσης της Γερμανίας, η οποία αρχικά ήθελε περισσότερα δάνεια και λιγότερες επιχορηγήσεις.
«Το πρόβλημα είναι τα βόρεια κράτη. Τους άδειασε η Γερμανία, και τώρα πρέπει να την ακολουθήσουν. Δεύτερον, είπαν τόσα πολλά για το νότο στη κοινή τους γνώμη, οπότε τώρα πρέπει να τα καταπιούν όλα» σημείωσε.
«Φοβάμαι κάποιες εκπτώσεις και τι θα χάσουμε από αυτά που έχουμε κερδίσει» πρόσθεσε ο κ. Κύρτσος, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται.
Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, υποστήριξε ότι η επιδεινώνεται η πρόταση της Κομισιόν και πως «όσο χειροτερεύει η αναλογία επιχορήγησης και δανείων, με αύξηση των δανείων, τόσο προβάλει στον ορίζοντα ο κίνδυνος νέων μνημονίων».
Χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή ηγεσία «κατώτερη των περιστάσεων», καθώς «καθυστερεί και τσακώνεται μεταξύ της, για κάτι που επιτάσσουν οι καιροί», ενώ αναφερόμενος στη «γερμανική στροφή», έκανε λόγο για σωστή ανάγνωση των συμφερόντων τους.
«Αν καταρρεύσει ο νότος, θα την πληρώσουν και οι Γερμανοί. Γιατί το 70% των γερμανικών εξαγωγών είναι εντός της ΕΕ» σημείωσε, λεγοντας ότι μπορεί ακόμα και σήμερα να υπαρξει συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών.
Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, υπογράμμισε ότι «ζούμε στην Ευρώπη της πολυφωνίας και της σύγκρουσης συμφερόντων», εκτιμώντας ωστόσο ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και θα επιτευχθεί άμεσα συμφωνία.
Τέλος, επισήμανε, ότι εάν εγκριθεί σήμερα ή τις αμέσως επόμενες μέρες το πακέτο, θα κινητοποιηθεί μια διαδικασία, προκειμένου χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, να αρχίσουν την απορροφητικότητα των χρημάτων.