Αυστηρό μήνυμα σε Τουρκία και όσους εμπλέκονται στον πόλεμο της Λιβύης έστειλαν Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.
Προειδοποίησαν για «επιβολή κυρώσεων στις ξένες δυνάμεις» σε περίπτωση που συνεχιστεί η παραβίαση του εμπάργκο όπλων, «δείχνοντας» κυρίως την Τουρκία.
Στο μεταξύ ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είπε στο «Spiegel» ότι η Τουρκία αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
Στη Λιβύη κλιμακώνονται οι προετοιμασίες της φιλοτουρκικής κυβέρνησης για επίθεση στην στρατηγικής σημασίας πόλη της Σύρτης. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Τουρκία με την αποστολή χιλιάδων τζιχαντιστών και μισθοφόρων.
Στρατιώτες και οχήματα με βαρύ οπλισμό ενισχύουν διαρκώς τις κυβερνητικές δυνάμεις του Σαράτζ στο μέτωπο της Σύρτης, ενώ τουρκικά μεταγωγικά αεροπλάνα προσγειώνονται σε τακτά διαστήματα στην Μισράτα και στη βάση αλ Ουατίγια μεταφέροντας οπλικά συστήματα, πυρομαχικά και βετεράνους τζιχαντιστές από τη Συρία.
Σύμφωνα με επίσημες αμερικανικές εκτιμήσεις η Τουρκία έχει στείλει στη Λιβύη περίπου 4.000 Σύρους μισθοφόρους που πληρώνονται από την Άγκυρα και έχουν λάβει υπόσχεση για τουρκική υπηκοότητα.
Τις θέσεις τους στη Σύρτη ενισχύουν και οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ που υποστηρίζονται από Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλους.
Ενώ ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση της Τρίπολης και την Τουρκία να μην περάσουν την «κόκκινη» γραμμή στη Σύρτη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα αλ Αχράμ, ο Σίσι θα ζητήσει εντός της επόμενης εβδομάδας το πράσινο φως από την αιγυπτιακή βουλή για να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη.
Στην πρόσφατη συνάντησή του με αρχηγούς φυλών της Λιβύης, ο πρόεδρος Σίσι δήλωσε ότι η Αίγυπτος έχει τον ισχυρότερο στρατό στην περιοχή και την Αφρική, αλλά επίσης ότι πρόκειται για ένα στρατό με «σοφή δύναμη».