Σε ένα διαρκές μπρα-ντε-φερ εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης του κορωνοϊού. Ο σκληρός Βορράς αντιδρά στις προτάσεις για επιχορηγήσεις των κρατών που επλήγησαν από τον ιό, με τον Νότο να αναζητεί ένα διέξοδο από την κρίση. Στους σκληρούς της Ευρώπης, την σημαία κρατάει η Ολλανδία, με το πρωθυπουργό της να πιέζει ολοένα περισσότερο για λιγότερες επιδοτήσεις και περισσότερα δάνεια.
Σε ολονύχτιο θρίλερ εξελίχθηκε η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αμετακίνητη η Ολλανδία
Αμετακίνητος και σκληρός ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, έδινε τη μάχη εναντίον όλων, μπαίνοντας μπροστά στην ομάδα των λεγόμενων «φειδωλών» εκείνων δηλαδή που θέλουν λιγότερα χρήματα και μνημονιακούς όρους στα κράτη μέλη. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατέθεσε νέα συμβιβαστική πρόταση και η Άνγκελα Μέρκελ έδωσε το στίγμα για το βαρύ κλίμα στην συνεδρίαση.
Το μπλοκ των Βορείων ήταν το πρώτο που κάθισε σε ξεχωριστό τραπέζι. Οι φειδωλοί πρωθυπουργοί της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας χάραξαν την επιθετική γραμμή τους για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των επιχορηγήσεων και του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το 2021 – 2027.
Γραμμή άμυνας από τον Νότο
Την ίδια στιγμή, οι ουδέτεροι Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάινεν έφερναν κοντά τους ισχυρούς της Ευρώπης Μέρκελ και Μακρόν με τους Νότιους Σάντσεθ και Κόντε για να χαράξουν την γραμμή άμυνας απέναντι στους Βόρειους. Μαζί τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αντίδρασης κατά της κρίσης που έφερε ο κορωνοϊός.
Η τελική προσπάθεια πριν τον οριστικό συμβιβασμό έγινε σε τρίτο τραπέζι που ακολούθησε με τους Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάινεν να μεσολαβούν στην τελική διαπραγμάτευση μεταξύ Γερμανών, Γάλλων από τη μία πλευρά, και των Βορείων από την άλλη.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, μέχρι στιγμής έχει υπάρξει πρόοδος αλλά η ατζέντα είναι βαριά, τα θέματα πολλά και περίπλοκα.
Ελπίδα συμφωνίας
Ένα σενάριο λέει ότι υπάρχει ελπίδα συμφωνίας, συνεπώς συνεχίζεται και αύριο η Σύνοδος, αλλά επικρατέστερο είναι το σενάριο δεύτερης Συνόδου σε λίγες μέρες.
Σε κάθε περίπτωση οι Ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν να μη δείξουν σημάδια αδυναμίας έχοντας ως στόχο να στείλουν μήνυμα ενότητας στις διεθνείς αγορές.
Κερδισμένος ο Βορράς
Πάντως, τα μαθηματικά βγαίνουν υπέρ των βορείων, δεδομένου ότι έχουν πάρει αυτά που ζήτησαν.
Μείωση των επιχορηγήσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης, μείωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, πάνω από 20 δισ. ευρώ, κάτι που θα επηρεάσει και την Ελλάδα όσον αφορά τα κονδύλια για το μεταναστευτικό.
Επιπλέον, «φρένο έκτακτης ανάγκης» που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούν οι Βόρειοι να ασκούν βέτο και να μπλοκάρουν εκταμιεύσεις δόσεων προς τα κράτη μέλη σε περίπτωση που δεν υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις.