Συνεχίζεται το θρίλερ των διαπραγματεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης στις Βρυξέλλες, με τους ηγέτες να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τέταρτη συνεχόμενη μέρα. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα γέρνουν υπέρ του Βορρά, ο οποίος δηλώνει αισιόδοξος για συμφωνία.
Η Σύνοδος έχει πάρει ήδη δύο αναβολές, ενώ ενδέχεται να πάει και σε τρίτη, γεγονός που ερμηνεύεται ότι λύνονται κάποια θέματα και επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, εν αναμονή της νέας πρότασης του προέδρου Μισέλ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα η Σύνοδος πάει καλά. Από εχθές, ο κ. Μητσοτάκης πέρασε συνολικά 10 ώρες με τους Νότιους, ενώ ήταν και αίτημα των Μέρκελ και Μακρόν να συμμετέχει στις σχετικές διαπραγματεύσεις και η ελληνική πλευρά.
Σε ό,τι αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο Βορράς εξασφάλισε το λεγόμενο «φρένο» έκτακτης ανάγκης, που θα επιτρέπει στους «φειδωλούς» να μπλοκάρουν την εκταμίευση δόσεων σε κράτη. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία να μειωθούν οι επιδοτήσεις σε 390 δις, από τα 500, και 310 δις δάνεια.
Χωρισμένη σε Βόρειους και Νότιους, ισχυρούς και ουδέτερους η ηγεσία της ΕΕ
Πολλές ήταν οι στιγμές, στο τρίτο 24ωρο της διαπραγμάτευσης, που οι τόνοι ανέβηκαν και οι διπλωματικοί τρόποι έδωσαν τη θέση τους σε φραστικές εκρήξεις. Στόχος του Ιταλού πρωθυπουργού έγινε ο Ολλανδός ομόλογός του Μαρκ Ρούτε, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν δεν δίστασε να χτυπήσει οργισμένος το χέρι στο τραπέζι, όταν ο Αυστριακός Καγκελάριος Κουρτς βγήκε από την αίθουσα για να μιλήσει στο κινητό του.
Στο τέταρτο 24ωρο διαβουλεύσεων και με τις ώρες των συνεδριάσεων συνολικά να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο ρεκόρ για Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες των 27 κρατών μελών αδυνατούν να καταλήξουν σε κοινό τόπο για το πακέτο διάσωσης της Ευρώπης από την πανδημία του κορωνοϊού.
Χωρισμένη σε Βόρειους και Νότιους, ισχυρούς και ουδέτερους η ηγεσία της ΕΕ μπήκε χθες το βράδυ σε ένα ακόμη δείπνο ηγετών για γερά νεύρα.
Οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα όταν για μια ακόμη φορά ο ολλανδός πρωθυπουργός που ηγείται του μπλοκ των βορείων δέχτηκε τα πυρά του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.
Το μπλοκ των Βορείων επιμένει να ζητά επιτήρηση για τις επιχορηγήσεις και περισσότερα δάνεια μέσα από το πακέτο των 750 δις με τον Εμανουέλ Μακρόν να φτάνει στο σημείο να χτυπήσει το χέρι του στο τραπέζι όταν ο Αυστριακός Καγκελάριος Κουρτς προτίμησε να βγει από την αίθουσα για να μιλήσει στο τηλέφωνο.
Το αδιέξοδο δεν άργησε να έρθει για τρίτη συνεχόμενη βραδιά στις διαπραγματεύσεις.
Μετά τη διακοπή του γεύματος διπλωματικές πηγές από το περιβάλλον του Σαρλ Μισέλ εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση στην Ολλανδία σημειώνοντας ότι κάτω από 400δις επιδοτήσεις δεν είναι βιώσιμο το ταμείο ανάκαμψης.
Οι ηγέτες επέστρεψαν τελικά στο τραπέζι 6:30 τα ξημερώματα για να ανανεώσουν το ραντεβού για το απόγευμα της Δευτέρας.
Σημαιοφόρος της δημοσιονομικής πειθαρχίας ο Μαρκ Ρούτε
Πρωθυπουργός της Ολλανδίας από το 2010, ο Μαρκ Ρούτε ηγείται της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού έχοντας οδηγήσει σε τρεις εκλογικές νίκες το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Στη μάχη των Βρυξελλών ο 53χρονος Ρούτε εμφανίσθηκε ως ο σημαιοφόρος της δημοσιονομικής πειθαρχίας μαζί με τους πρωθυπουργούς Αυστρίας, Δανίας, Φινλανδίας και Σουηδίας.
Στις τοπικές εκλογές που έγιναν πέρυσι το κόμμα του Ρούτε έχασε έδαφος από τους ευρωσκεπτικιστές και την ακροδεξιά και φοβάται ακόμα μεγαλύτερες απώλειες στις εκλογές που προγραμματίζονται για το Μάρτιο του 2021, χωρίς να αποκλείονται πρόωρες κάλπες.
Ο Ρούτε διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο της Ολλανδίας στην Ευρώπη και δεν δίστασε να τα βάλει με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Όμως στο όνομα της μνημονιακού τύπου πειθαρχίας, ο Ολλανδός πρωθυπουργός κινδυνεύει να αναδειχθεί σε υπονομευτή της ευρωπαϊκής ενότητας στη εποχή του κορωνοϊού.