Εντείνονται οι προετοιμασίες στην Τουρκία για την ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία την Παρασκευή 24 Ιουλίου.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφθηκε, χθες, την Αγία Σοφία, για να διαπιστώσει ιδιοίς όμμασοι, την πρόοδο των προετοιμασιών, καθώς όπως φαίνεται έχει επενδύσει πολλά στην μέρα αυτή.
Εν τούτοις, δεν έχει ξεκαθαριστεί με ποιον τρόπο θα καλυφθούν τα ψηφιδωτά στους τοίχους του ξεχωριστού αυτού μνημείου.
Την ίδια ώρα, η τουρκική διπλωματία ανησυχεί για δύο μέτωπα.
Το πρώτο, αφορά στο ενδεχόμενο οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάς και Αιγύπτου, ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με το αν θα εμπλακεί η Αίγυπτος, και στρατιωτικά, στον λιβυκό εμφύλιο.
Άλλωστε, Άγκυρα και Κάιρο, υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές στον «βούρκο» της Λιβύης.
Η Τουρκία «επένδυσε» στο καθεστώς Σάρατς, το οποίο κατέχει το δυτικό τμήμα της βορειοαφρικανικής χώρας, ενώ η Αίγυπτος, στηρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ, ο οποίος επικυριαρχεί στο ανατολικό κομμάτι της χώρας.
Έτσι, η πρόθεση της Αιγύπτου, ήταν ξεκάθαρη. Αν το καθεστώς Σάρατς, φθάσει μέχρι τη στρατηγικής σημασίας πόλη της Σύρτη, το Κάιρο, θα επέμβει ένοπλα στην αντιπαράθεση.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, αναμένεται η απόφαση του Αιγυπτιακού κοινοβουλίου, για το αν θα δοθεί «πράσινο φως» σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός χώρας.
Μιλώνστας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο αντιστράτηγος ε.α. και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικού (ΕΛΙΣΜΕ) Γιάννης Μπαλτζώης, τόνισε πως η Αίγυπτος έχει μεγαλύτερο και καλύτερο στρατό από την Τουρκία.
Ταυτόχρονα, ο αντιστράτηγος σημείωσε πως είναι επικίνδυνο για την Άγκυρα να υποστηρίξει επιχειρήσεις μακριά από το έδαφός της, την ώρα που το Κάιρο θα βρίσκεται σε «απόσταση αναπνοής» από το ενδεχόμενο πεδίο της μάχης.
Από την πλευρά του, Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Γιώργος Φίλης, υπογράμμισε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας έχει διττό μήνυμα, με απεύθυνση τόσο στο εσωτερικό ισλαμιστικό ακροατήριο όσο και στους αδερφούς μουσουλμάνους, σε διεθνές επίπεδο.
Αναφορικά με τα της Λιβύης, ο κ. Φίλης, τόνισε ότι μια οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αθηνών-Καϊρου, θα διεμβόλιζε το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Τέλος, ο γεωπολιτικός αναλυτής σημείωσε πως εάν το αιγυπτιακό κοινοβούλιο εγκρίνει στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός χώρας, θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του κ. Σίσι, αν θα κάνει χρήση της.