Σοκαρισμένη παρακολουθεί η ελληνική κοινωνία τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για το Μάτι.
Στις συνομιλίες που ήρθαν στη δημοσιότητα, ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής το 2018, Βασίλης Ματθαιόπουλος, απειλούσε τον πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσο, που θα συνέτασσε το πόρισμα για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
Ειδικότερα, στις συνομιλίες, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής απειλεί και κατευθύνει τον κ. Λιότσο, ώστε στο πόρισμα που έφτιαχνε να μην προκύπτουν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα, ενώ έγινε και μια ακόμα σοκαριστική αποκάλυψη.
Αυτή αφορούσε τις πυρκαγιές του 2017 σε Κύθηρα και Μάνη, οπότε για συντεχνιακούς λόγους, δεν εστάλησαν εναέρια μέσα να επιχειρήσουν στα δύο μέτωπα, τα οποία κάηκαν σε μεγάλο βαθμό.
Στόχος, ήταν, όπως παραδεχόταν ο κ. Ματθαιόπουλος, να «καθαρίσει» η ηγεσία του Πυροσβετικής σώματος, τον υπαρχηγό του σώματος. Όλα αυτά, βέβαια, στην πλάτη των κατοίκων των περιοχών.
Στο ηχητικό ντοκουμέντο που αφορά τη φωτιά στο Μάτι και την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία με τους 102 νεκρούς του 2018 ακούγεται ο κ. Ματθαιόπουλος να εξηγεί με το παράδειγμα των Κυθήρων γιατί οι απειλές του προς τον κ. Λιότσιο έχουν βάση.
Σχολιάζοντας τα παραπάνω στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, έκανε λόγο για «πυροσβεστικές μαφίες, οι οποίες φέρονται να καθοδηγούνται πολιτικά».
«Ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, κατήγγειλε ότι δεν του έστειλαν εναέρια μέσα, σε Μάνη και Κύθηρα, για να καούν οι περιοχές, ως πράξεις εσωτερικής αντεκδίκησης» πρόσθεσε ο κ. Μαρκόπουλος, τονίζοντας ότι «μαζεύτηκαν πολλές γκρίζες ζώνες για τη λειτουργία του κράτους επί ΣΥΡΙΖΑ».
Ταυτόχρονα, ο γαλάζιος βουλευτής επισήμανε ότι όσα έλεγε στις συνομιλίες του ο κ. Ματθαιόπουλος συνάδουν με την επιχειρηματολογία που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ τις πρώτες μέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
«Δημιουργήθηκε η εικόνα ότι η χώρα βάλλεται από ένα αόρατο εχθρό. Η εικόνα που ήθελε να δημιουργήσει ο Ματθαιόπουλος με τις υποδείξεις του στον εμπειρογνώμονα. Μήπως υπήρχε σχέδιο, και ο Ματθαιόπουλος υπαγόρευε το πολιτικό αφήγημα αυτών των ημερών για μάτι;» διερωτήθηκε, τονίζοντας πως «αν κάποιος έσφαλε και έχει παρανομήσει, να πάει και φυλακή. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το αλάθητο του Πάπα».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, χαρακτήρισε ως «απολύτως θεσμική τη συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζοντας ότι στη διάρκεια της διακυβέρνησης του κόμματός του «υπήρχε ένα παρακράτος, ένα κύκλωμα, που έδρασε όπως έδρασε, το οποίο υπονόμευε και κατέγραφε την κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης το επιβράβευσε αυτό το σύστημα μόλις έγινε κυβέρνηση».
Ακόμα, ο κ. Βαρεμένος σημείωσε ότι βιώνουμε ένα «water-gate στο οποίο ευθυνόταν η τότε αντιπολίτευση», κατηγορώντας παράλληλα τη ΝΔ για τυμβωρυχία.
«Όχι τυχαία, μετά από δύο χρόνια, στην επέτειο, ήταν στημένη μια μηχανή. Ακόμα και στις κασέτες γίνεται μια μεταχείριση. Υπάρχει μια κασετοπειρατία που είναι βουτηγμένη στο βούρκο. Υπεύθυνος του διχασμού ο κ. Μητσοτάκης» ανέφερε σχετικά.
Επιπλέον, ο κ. Βαρεμένος υποστήριξε ότι υπάρχει στόχος να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρθηκε στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, τον Σεπτέμβριο του 2019, ο οποίος είχε αποδώσει την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Από την πλευρά του, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ, Θεόδωρος Μαργαρίτης, τόνισε την ανάγκη ανάληψης ευθυνών μετά τις καταστροφές.
«Υπάρχουν αξιωματούχοι, σε στρατό, αστυνομία, δικαιοσύνη που εναλλάσσονται με πολιτικούς. Είμαι πιο αυστηρός με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μια προοδευτική κυβέρνηση, αξιοποίησε αυτά τα κυκλώματα» τόνισε, ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Βαρεμένο, είπε ότι χρειάζεται μεγαλύτερος αναστοχασμός και αυτοκριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι.