Νέο τοπίο στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και στα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας διαμορφώνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία αναγνωρίζονται επιστροφές περικοπών συντάξεων έντεκα μηνών.
Οι διεκδικήσεις κινούνται σε δύο βασικές ταχύτητες. Τη διαχωριστική γραμμή θέτει το συνταξιοδοτικό εισόδημα, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί πριν από τις περικοπές.
Τι εξετάζει η κυβέρνηση
Δεδομένου ότι οι επίμαχες μειώσεις επιβλήθηκαν οριζόντια σε όλους ανεξάρτητα από το Ταμείο στο οποίο ανήκαν, οι δύο βασικές ταχύτητες είναι:
1. Συνταξιούχοι με εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά. Εχασαν τελείως τα δώρα, τα οποία είχαν «ψαλιδιστεί» ήδη από το 2010 και μέτρησαν απώλειες στην επικουρική τους σύνταξη. Δικαιούνται μόνο τα μνημονιακά Δώρα και υπάρχει η σκέψη η αποπληρωμή τους να γίνει σε τρεις ετήσιες δόσεις.
2. Συνταξιούχοι με εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα πάνω από 1.000 ευρώ μεικτά. Εχασαν τελείως τα δώρα, μέτρησαν απώλειες 5%-20% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, είχαν «έξτρα» μειώσεις στην επικουρική, καθώς και πρόσθετο «ψαλίδι» 12% ειδικά για όσους λάμβαναν μηνιαία σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ.
Στην περίπτωση των συνταξιούχων που είχαν πάνω από 1.000 ευρώ σύνταξη, η κυβέρνηση εξετάζει δύο πιθανά σενάρια για τα αναδρομικά. Το πρώτο περιλαμβάνει 6 ετήσεις δόσεις ή 12 εξαμηνιαίες. Και το δεύτερο. περιλαμβάνει 72 μηνιαίες δόσεις.
Τι θα γίνει με τις φορολογικές δηλώσεις
Δηλώσεις φόρου εισοδήματος από 20/7/2020 το βράδυ και μετά, εκκαθαρίζονται με το νέο δοσολόγιο. Το νέο εκκαθαριστικό:
– Το ποσό της οφειλής
– Την έκπτωση
– Την ημερομηνία πληρωμής
– Το ποσό για την εφάπαξ καταβολή (με την έκπτωση 2%)
Η κατανομή της οφειλής σε 8 δόσεις θα εμφανίζεται από την επόμενη της υποβολής της δήλωσης στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης») στο myTAXISnet.
Δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί:
Το ποσό της εφάπαξ καταβολής (μετά την έκπτωση του 2% στα φυσικά πρόσωπα), καθώς και τα ποσά των οκτώ δόσεων θα εμφανίζονται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης»).
Στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση ο φορολογούμενος βλέπει το σύνολο της οφειλής σε 8 δόσεις. Το ποσό, που τυχόν έχει ήδη καταβάλει, αφαιρείται από το σύνολο των δόσεων, με βάση τον αριθμό των δόσεων στις οποίες αντιστοιχεί.
Δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και έχουν εξοφληθεί:
Για τις περιπτώσεις που φορολογούμενος έχει ήδη πληρώσει εφάπαξ, η έκπτωση 2% θα συμψηφιστεί με επόμενη οφειλή του.
Μηδέν φόρος για γονικές παροχές χρημάτων έως 150.000 ευρώ
Τη δυνατότητα να δίνουν χρήματα στα παιδιά τους και συγκεκριμένα ποσά έως 150.000 χωρίς να πληρώνουν καθόλου φόρο στην εφορία παρέχει η κυβέρνηση. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
Με διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή καταργείται ο φόρος 10% που επιβάλλεται σήμερα αυτοτελώς στη γονική παροχή χρηματικών ποσών και μάλιστα από το πρώτο ευρώ με την προϋπόθεση ότι τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που τους δωρίζουν οι γονείς τους για την αγορά πρώτης κατοικίας.
Η δωρεά χρημάτων από τους γονείς στα παιδιά θα φορολογείται με βάση την κλίμακα της γονικής παροχής που προβλέπει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ.
Το νέο μέτρο απαλλάσσει τους γονείς από ένα σημαντικό φορολογικό βάρος και ταυτόχρονα διευκολύνει τους νέους που προχωρούν στην αγορά πρώτης κατοικίας στη δικαιολόγηση του πόθεν έσχες, της προέλευσης δηλαδή των χρημάτων που διαθέτουν για την αγορά της κατοικίας.