Διάχυτος είναι ο φόβος για μια στρατιωτική αναμέτρηση μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας στη Λιβύη. Την εκτίμηση ότι είναι «πολύ αργά» για να αποτραπεί μια τέτοια σύγκρουση έκανε αρθρογράφος της βρετανικής Independent.
Στο άρθρο με τίτλο «Πολύ αργά για να σταματήσουν: Αίγυπτος και Τουρκία κλιμακώνουν τις πολεμικές προετοιμασίες» διαπιστώνεται ότι τα λόγια περί επιθυμίας για αποτροπή της σύγκρουσης συνοδεύονται από πράξεις στην αντίθετη κατεύθυνση καθώς πλησιάζει η ώρα για τη μάχη της Σύρτης. Επισημαίνεται ότι η Άγκυρα έχει στήσει μια πρωτοφανή αερογέφυρα μεταφοράς οπλισμού και στρατιωτών στη Λιβύη, που συνοδεύεται από μεγάλη κινητικότητα του πολεμικού ναυτικού. Από την άλλη πλευρά, το «πράσινο φως» της αιγυπτιακής βουλής στον Σίσι για στρατιωτική επέμβαση πέραν των συνόρων, δηλαδή στη Λιβύη, φανερώνει τις προθέσεις και την αποφασιστικότητα του Καΐρου.
Μεταξύ των οπλικών συστημάτων που έχει μεταφέρει η Τουρκία έξω από τη Σύρτη είναι πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών T-122 Sakarya και αντιαεροπορικά συστήματα Korkut, όλα τουρκικής κατασκευής. Επισημαίνεται ακόμα ότι ένα από τα προβλήματα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι Αιγύπτιοι είναι ότι η Σύρτη απέχει 800 χλμ από τα σύνορά τους και ότι τα αεροσκάφη τους θα χρειαστούν επιπλέον υποστήριξη από το έδαφος για να πετύχουν τους στόχους τους.
Τύμπανα πολέμου μετά το «πράσινο φως» της αιγυπτιακής Βουλής για επέμβαση στη Λιβύη
Σε ετοιμότητα για επέμβαση στη Λιβύη είναι οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις μετά την απόφαση της Βουλής του Καΐρου που κρίνει ως απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου την αναμενόμενη επίθεση της φιλοτουρκικής κυβέρνησης Σαράτζ στις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ στη Σύρτη.
Το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα, μαζί με το Κοινοβούλιο, την αποστολή στελεχών των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων σε πολεμικές επιχειρήσεις εκτός των συνόρων της χώρας, για την υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου.
Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αιγύπτου, που δήλωσαν αντίθετοι σε κάθε κλιμάκωση.
Η κόκκινη γραμμή που τράβηξε στην έρημο ο Αιγύπτιος πρόεδρος αλ Σίσι, από τη Σύρτη μέχρι τη βάση της Τζούφρας, ουσιαστικά χωρίζει στα δυο τη βόρεια Λιβύη. Ανατολικά της γραμμής αυτής, στα εδάφη που ελέγχει ο Χαφτάρ, βρίσκεται των μεγαλύτερο μέρος των αγωγών, των εγκαταστάσεων και των γνωστών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, η λεγόμενη ημισέληνος του λιβυκού πετρελαίου.
Η Τουρκία θέτει ως προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων την κατάληψη της Σύρτης. Για το σκοπό αυτό η Άγκυρα εξακολουθεί να στέλνει στη Λιβύη οπλικά συστήματα, τζιχαντιστές και μισθοφόρους που αμείβονται με 2.500 δολάρια το μήνα και πιστεύεται ότι ανέρχονται πλέον σε 20.000 άνδρες.
Η Ελλάδα βλέπει με ανησυχία την κλιμακούμενη ένταση στη Λιβύη δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Οι δυνάμεις αυτές σφίγγουν τον κλοιό στη Σύρτη που απέχει περίπου 800 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Αίγυπτο. Τόση είναι οι απόσταση που θα πρέπει να καλύψουν οι Αιγύπτιοι για να παρέμβουν άμεσα στη μάχη της Σύρτης, όπου ίσως θα βρεθούν αντιμέτωποι και με τους Τούρκους.