Με μια ιστορική συμφωνία που φέρνει την Ευρώπη ενωμένη απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, έληξε μετά από διαπραγματεύσεις τεσσάρων ημερών και έντονο παρασκήνιο η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για εθνική επιτυχία, τονίζοντας ότι η κυβερνητική αποστολή επιστρέφει στην Αθήνα με ένα πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτή τη φορά η μαραθώνια συνεδρίαση των τεσσάρων ημερών είχε αίσια έκβαση για την Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για εθνική επιτυχία για το πακέτο των 70δις ευρώ.
Από τα 70 δις τα 19,5 θα είναι σε μορφή επιδοτήσεων, τα 12,5 δις με τη μορφή δανείων και τα υπόλοιπα 38 μέσω ΕΣΠΑ.
Το ερώτημα είναι που θα κατευθυνθούν αυτοί οι πόροι, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνούν ότι οι πόροι για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας θα πρέπει να κατευθυνθούν στην πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, τον πρωτογενή τομέα, την κατάρτιση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Οι 27 αποχώρησαν από τις Βρυξέλλες αφήνοντας να αιωρείται το ερώτημα αν τα χρήματα θα συνοδεύονται και από όρους που θα παραπέμπουν σε εποπτεία και μνημόνια.
Η διαδικασία αναμένεται μακρά με την κατανομή να ολοκληρώνεται εντός των τριών ετών και οι εκταμιεύσεις να ολοκληρώνονται το 2027.
Σκληρούς όρους για την εκταμίευση των επιχορηγήσεων βλέπει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που σε συνδυασμό με τις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη όπως σημειώνει θα βαθύνουν η ύφεση στην ελληνική οικονομία.
Δεύτερο «μαξιλάρι» για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης
Με τη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής, πλέον θα δανείζεται για πρώτη φορά η ΕΕ και θα δίνει λεφτά στα κράτη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
Η συμφωνία φέρνει ένα δεύτερο «μαξιλάρι» στην οικονομία, ένα επενδυτικό «μαξιλάρι», καθώς η Ελλάδα έχει 19,5 δις να επενδύσει την επόμενη επταετία. Παράλληλα, 12,5 δις είναι διαθέσιμα αν τα χρειαστούμε.
«Τα λεφτά θα αργήσουν. Θέλουν έλεγχο επί των μεταρρυθμίσεων οι Βόρειοι και εγκεκριμένα προγράμματα μεταρρυθμίσεων. Για την Ελλάδα θα είναι το σχέδιο Πισσαρίδη. Μένει να δούμε αν θα επηρεαστούν τα δημοσιονομικά», σχολίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο δημοσιογράφος Νίκος Φιλιππίδης.
Ταμείο ανάκαμψης: Χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα
Για την Ελλάδα η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής συνιστά χρυσή ευκαιρία να κάνει επενδύσεις που θα βοηθήσουν την οικονομία να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα της ψηφιακής οικονομίας και των νέων πολιτικών της ΕΕ για μία «πράσινη» οικονομία.
Αν εφαρμοστεί σωστά η Ελλάδα θα μπορεί σε τρία χρόνια να κάνει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που δεν έκανε δεκαετίες.
Σε ό,τι αφορά στα «αγκάθια» της συμφωνίας, αρχικά υπάρχει σύγχιση για το φρένο έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για έναν μηχανισμό – παραχώρηση στους Βόρειους, σύμφωνα με τον οποίο αν μια χώρα έχει αμφιβολίες σχετικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε μία άλλη χώρα, μπορεί να εμποδίσει την εκταμίευση δόσεων. Συνήθως το συμβούλιο αποφασίζει με ομοφωνία. Το τελικό κείμενο, ωστόσο, της χθεσινής απόφασης είναι ασαφές.
Για να πάρουν τα χρήματα, τα κράτη πρέπει να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνήσει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Ουσιαστικά τα χρήματα θα πάνε στις επενδύσεις που έχουν συμφωνήσει Ελλάδα και Κομισιόν. Εσωτερικά η Κομισιόν ήδη καταρτίζει λίστες για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, και αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ώστε τον Ιανουάριο να κατατεθούν επίσημα τα αιτήματα στήριξης.