Ύστερα από πέντε ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης συμφώνησαν σχετικά με τον τρόπο χορήγησης της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε επί της νέας πρότασης που κατατέθηκε από τον Πρόεδρο Σαρλ Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, ποσό που θα αντληθεί με την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους και θα εγγραφεί στο προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), ύψους 1,074 τρισ. ευρώ.
Ενώ για τη χώρα μας, η συμφωνία είναι συμφέρουσα δεδομένου ότι εξασφαλίσαμε το ποσό της αρχικής πρότασης. Σε ότι αφορά στους αριθμούς, η Ελλάδα πήρε ένα πακέτο ύψους 72 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει τόσο τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από το Πολυέτες Πρόγραμμα. Από το ποσό αυτό, τα 32 δισ. προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα 19 δισ. είναι επιχορήγηση ενώ τα υπόλοιπα δανεικά, που θα πρέπει να επιστραφούν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, κάθε χώρα θα πρέπει να καταθέσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο ανάκαμψης όπως ονομάζεται όπου θα περιγράφει τι επενδύσεις θα γίνουν σε επίπεδο πράσινης ενέργειας και σε επίπεδο ψηφιοποίησης της οικονομίας.
«Φρένο έκτακτης ανάγκης»
Παράλληλα, θα πρέπει να λάβουν χώρα διαθρωτικές μεταρυθμίσεις που θα περιγράφονται στις εξάμηνες συστάσεις που κάνει η Κομισιόν προς τα κράτη – μέλη.
Ο Βορράς πήρε την εποπτία, εφόσον θα μπορεί να παρέμβει και να μπλοκάρει, την χρηματοδότηση προς μια χώρα, σε περίπτωση που δεν ακολουθούνται οι μεταρρυθμίσεις.
Πανηγυρίζει ο Βορράς
Η πρόταση που συζήτησαν οι ηγέτες στην μαραθώνια συμφωνία αφορά σε ένα πακέτο επιχορηγήσεων ύψους 390 δισ. ευρώ και δάνεια που ανέρχονται στα 360 δισ. ευρώ, τα οποία συνθέτουν ένα «πακέτο» ύψους 750 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι «σκληροί» της ΕΕ βγήκαν κερδισμένοι.
Πρόκειται, δηλαδή, για μια αλλαγή από τα 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια, που είχε αρχικά προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε ένα ψαλίδισμα 22% στις επιχορηγήσεις έναντι της αρχικής πρότασης και για να ισορροπήσει το συνολικό ποσό, παραμένοντας στα 750 εκατ. ευρώ, τα δάνεια πάνε 44% παραπάνω από την αρχική συζήτηση.
Ο Μητσοτάκης εκπρόσωπος στο μπλοκ των Νοτίων
Η Ελλάδα δεν έχασε χρήματα σχετικά με το αρχικό πλάνο που είχε συζητηθεί. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν στον πυρίνα των διαπραγματεύσεων, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο μπλοκ των Νοτίων.
Γρίφος ωστόσο παραμένει το είδος των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε πως δεν πρέπει να τις συγχέουμε με δημοσιονομικά μέτρα.