Μετά από πέντε μέρες σκληρών διαπραγματεύσεων, εντάσεων, προτάσεων και αντιπροτάσεων, οι ηγέτες συμφώνησαν στους όρους για το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ. Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, η χώρα μας χάνει 2-2,5 δισ από τις επιδοτήσεις. Ωστόσο, συγκριτικά με τις γενικότερες μειώσεις, η Αθήνα βρίσκεται σε καλό επίπεδο.
Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του MEGA στις Βρυξέλλες, Σαράντη Μιχαλόπουλο, η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει το ποσό της αρχικής πρότασης.
Συγκεκριμένα από τα 750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, η χώρα μας παίρνει 19 δισ. επιδοτήσεις και 12,5 δισ. δάνεια, σύνολο 32 δισ. Πρακτικά η Ελλάδα χάνει 2,5 δισ. επιδοτήσεις και παίρνει 3 δισ. παραπάνω δάνεια.
Μαζί με τα χρήματα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την Ελλάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός έρχεται έχοντας στις βαλίτσες του, περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ερωτηματικό περιμένει το πως πρακτικά θα φθάσουν αυτά τα χρήματα στα ελληνικά ταμεία, δεδομένου ότι ο Βορράς εξασφάλισε το «φρένο έκτακτης ανάγκης» που θα του δίνει την δυνατότητα παγώματος στα κράτη που δεν υλοποιούν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν δεσμευθεί.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ενισχύεται ελαφρώς η περιφερειακή πολιτική (προγράμματα ΕΣΠΑ) ενώ παραμένουν τα κοδνύλια για τους αγρότες.
Το έτερο κέρδος της Συνόδου Κορυφής για τη χώρα μας, είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε στο μπλοκ των Νοτίων στις διαπραγματεύσεις.
Πως θα αποτυπωθεί στην πραγματική οικονομία το πακέτο στήριξης
Τα χρήματα του Ταμείο Ανάκαμψης (22 δισ.) θα έρθουν μπροστά, από το 2021 έως το 2023. Ενώ περίπου 10 δισεκατομμύρια θα έρθουν από το 2023-2027.
Όσον αφορά το που θα πάνε αυτά τα χρήματα, προβλέπονται μείωση φόρων και εισφορών, στήριξη επιχειρήσεων (με έμφαση τις εξαγωγικές επιχειρήσεις), στήριξη της Εργασίας (με έμφαση του νέους εργαζόμενους), ψηφιακός μετασχηματισμός και πράσνη ανάπτυξη.