Αποκλιμακώνεται η ένταση στο Αιγαίο, η οποία κορυφώθηκε επικίνδυνα μετά την πρόκληση της Άγκυρας να προαναγγείλει σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Κομβικής σημασίας υπήρξε η παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επικοινώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο Πρόεδρο, σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση.
Την παρέμβαση του Βερολίνου προκάλεσαν οι τελευταίες επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας στο Αιγαίο. Η γερμανική BILD έγραψε ότι «Η Μέρκελ σταμάτησε στρατιωτική σύγκρουση Τουρκίας και Ελλάδας».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας η Γερμανίδα καγκελάριος παρενέβη ώστε την τελευταία στιγμή το βράδυ της Τρίτης να προλάβει έναν πιθανό πόλεμο μεταξύ των δυο χωρών – μελών του ΝΑΤΟ.
«Αυτό που εξελίχθηκε στα νότια παράλια της Τουρκίας χθες το βράδυ θύμισε τα δραματικά γεγονότα της κρίσης της Κούβας το 1962. Πολεμικά πλοία εχθρικών κρατών, τα οποία πλησίασαν την κόκκινη γραμμή και παρακολουθούσαν το ένα το άλλο. Αυτή τη φορά οι δύο αντίπαλες δυνάμεις δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ βρέθηκαν απέναντι και απειλήθηκε μια στρατιωτική κλιμάκωση, την οποία η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέτρεψε μάλλον την τελευταία στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Η Άνγκελα Μέρκελ χθες το απόγευμα σήκωσε το τηλέφωνο για να ενημερωθεί πρώτα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας και λίγο πριν τα μεσάνυχτα κάλεσε τον Ταγίπ Εντογάν.
Σύμφωνα με τη BILD, η παρέμβαση της Μέρκελ ήταν επιτυχής: Ο τουρκικός στόλος άλλαξε πορεία και κινήθηκε στην αντίθετη κατεύθυνση, η ένταση εκτονώθηκε προς ώρας.
Ακολούθησε πόλεμος ανακοινώσεων Αθήνας – Άγκυρας. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα με το τουρκικό να επιμένει στους προκλητικούς ισχυρισμούς ότι είναι δικαίωμα της Τουρκίας κάνει έρευνες στο συγκεκριμένο θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.
Μήνυμα στην Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις έστειλαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με μία ωστόσο περίεργη ανακοίνωση του State Department, που κάνει λόγο για αμφισβητούμενα ύδατα: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή»
Ενόψει της αυριανής συνάντησης του Νίκου Αναστασιάδη με τον Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με τον Κύπριο Πρόεδρο προκειμένου Ελλάδα και Κύπρος να είναι σε απόλυτο συντονισμό απέναντι στις τουρκικές ενέργειες.
Με διαδοχικές ξεχωριστές συναντήσεις στο γραφείο του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει αύριο τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής και φυσικά για τις εξελίξεις με την Τουρκία.
Από την κυβέρνηση επαναλαμβάνουν ότι παρακολουθούν με ψυχραιμία και ετοιμότητα τις κινήσεις της Άγκυρας.
Σε ετοιμότητα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στον Έβρο
Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις και στον Έβρο, με τις στρατιωτικές δυνάμεις να έχουν συγκεντρωθεί στο μήκος των συνόρων.
Χθες, με άκρα μυστικότητα έγινε επάνδρωση και διασπορά των ελληνικών δυνάμεων, με ανακλήσεις αδειών. Σε επιφυλακή είναι και οι δυνάμεις της FRONTEX στο σημείο.
Η επιφυλακή είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι χτες το μεσημέρι. Οι κάτοικοι δηλώνουν ψύχραιμοι και παρακολουθούν την κατάσταση.
Οι ΗΠΑ κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες
Με ενδιαφέρον και ανησυχία παρακολουθεί η Ουάσιγκτον τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, για αυτό το λόγο υπήρξε και παρέμβαση του State Department προκειμένου να πέσουν οι τόνοι.
Όλα τα μηνύματα που στέλνονται από τις ΗΠΑ βρίσκονται στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης.
Σε αυτή τη φάση το State Department αποφεύγει να πάρει θέση για τη θαλάσσια περιοχή οπυ καλύπτει η τουρκική NAVTEX καθώς δεν υπάρχουν ακόμα οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες στο σημείο.
Ωστόσο, επειδή θεωρεί ότι το καθεστώς της περιοχής δεν έχει καθοριστεί, το State Department συντάσσεται με την Ελλάδα και καλεί την Τουρκία να βάλει ένα τέλος σε αυτές τις δραστηριότητες.
Στη σχετική ανακοίνωση η περιοχή αναφέρεται ως «αμφισβητούμενα ύδατα» γεγονός που οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σε τοποθέτηση ΑΟΖ με Κύπρο, Αίγυπτο, και Τουρκία. Σημειώνεται ότι η Αμερική συνήθως δεν τοποθετείται για θαλάσσιες συνοριακές διαφορές άλλων κρατών.