Η Τουρκία διατηρεί «ανοιχτούς λογαριασμούς» στη Λιβύη με την Αίγυπτο, η οποία μόλις προχθές έλαβε εξουσιοδότηση για στρατιωτική επέμβαση, εάν οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία, επιχειρήσουν κατάληψη της Σύρτης. Η ανησυχία των κατοίκων της πόλης είναι έκδηλη καθώς τα δυο αντίπαλα στρατόπεδα παίρνουν θέσεις μάχης.
Με το δάχτυλο στη σκανδάλη πάνοπλοι υποστηρικτές της κυβέρνησης Σάρατζ προχωρούν προς τη Σύρτη. Οι δυνάμεις του διεθνώς αναγνωρισμένου προέδρου της Λιβύης ενισχύονται από χιλιάδες τζιχαντιστές από τη Συρία, μία στρατιά μισθοφόρων που έχει στείλει η Άγκυρα.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, έχει θέσει κόκκινη γραμμή από τη Σύρτη μέχρι τη βάση της Τζούφρας, καθώς ανατολικά αυτής της γραμμής, στα εδάφη που ελέγχει ο Καλίφα Χαφτάρ, βρίσκεται μεγάλο μέρος των αγωγών των κοιτασμάτων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της χώρας.
Η Τουρκία έχει θέσει ως βάση διαπραγμάτευσης την κατάληψη της Σύρτης για να έχει πρόσβαση στα πλούσια κοιτάσματα της Λιβύης, όμως θα βρει απέναντί του τον Αιγυπτιακό στρατό που ετοιμάζεται να εισβάλει.
Χθες το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα δυτικά της χώρας.
«Η απόφαση του κοινοβουλίου είναι σύμφωνη με την επιστολή που εκδόθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας, η οποία μιλά για απειλές από το δυτικό μέτωπο, απειλές για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου. Σχετίζεται με την ύπαρξη τρομοκρατικών και εγκληματικών παραστρατιωτικών που έφερε η τουρκική κυβέρνηση στη Λιβύη», δηλώνει μέλος της αιγυπτιακής βουλής.
Η στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας έδωσε ώθηση στον στρατό της Τρίπολης και απώθησε τον Χάφταρ προς τα ανατολικά.