Στα όρια των ελληνικών κόκκινων γραμμών επέλεξε να κινείται από χθες η Τουρκία.
Η χθεσινή NAVTEX της Άγκυρας για σεισμογραφικές έρευνες στα νοτιανατολικά του Καστελόριζου, σε περιοχή που εμπίπτει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, κινητοποίησε άμεσα τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες τέθηκαν σε επιφυλακή.
Ο ελληνικός στόλος εξήλθε στο Αιγαίο προκειμένου να παρακολουθεί από απόσταση αναπνοής τις τουρκικές κινήσεις.
Παράλληλα, τα τουρκικά αεροπλάνα, πραγματοποίησαν μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων.
Χθες, το ελληνικό ΥΠΕΞ, επέδωσε διάβημα στην Άγκυρα, να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, ενώ για το θέμα παρενέβη και το State Department, το οποίο, μίλησε για «αμφισβητούμενα ύδατα», ζητώντας ωστόσο από την Τουρκία να μη προχωρήσει στις επιχειρήσεις που σχεδιάζει.
Σήμερα, τα τουρκικά μέσα, έκανα λόγο, ότι η τουρκική NAVTEX σκόρπισε πανιά στην Ελλάδα, ωστόσο το θέμα, δεν ήταν «ψηλά» στους τίτλους των ΜΜΕ.
Εν τω μεταξύ, χθες, υπήρξε επικοινωνία μεταξύ Άνγκελας Μέρκελ και Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στην Λιβύη και τη Συρία, τις εξελίξεις στις διμερείς τους σχέσεις και ιδιαίτερα την οικονομία και τον τουρισμό καθώς και θέματα συνεργασίας μετά την περίοδο της πανδημίας.
Πάντως, σε ότι αφορά στα ελληνοτουρκικά, η ένταση έχει ανέβει επικίνδυνα, καθώς η Ελλάδα έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση, πως εάν παραβιαστεί η υφαλοκρηπίδα της, θα δράσει όπως πρέπει.
Σχολιάζοντας τα γεγονότα στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Καιρίδης, χαρακτήρισε προκλητική τις ενέργειες της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό υπήρξε διάβημα από το ελληνικό ΥΠΕΞ και παρέμβαση από το State Department.
«Η ανακοίνωση των ΗΠΑ καταλήγει απευθυνόμενη στην Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες. Να μη μπούμε σε φιλολογική συζήτηση τι θα πει και πώς μεταφράζεται το disputed (σ.σ. αμφισβητούμενα). Η θαλάσσια περιοχή αυτή, δεν έχει οριοθετηθεί με ευθύνη της Τουρκίας. Εμείς είμαστε έτοιμοι από καιρό. Είχαμε προσφύγει από το 1976 στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα. Το διεθνές δίκαιο προβλέπει διμέρη διαπραγμάτευση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Αυτή είναι και η πάγια εθνική μας θέση. Η Τουρκία δεν το έχει αποδεχθεί. Είναι η πάγια και μοναδική ελληνοτουρκική διαφορά» τόνισε.
«Είμαστε σε ετοιμότητα και το δείξαμε. Είμαστε αποφασισμένοι και ψύχραιμοι» υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία να υπάρχει ομόνοια στην Ελλάδα.
«H χώρα είναι ομμονοούσα στο θέμα αυτό. Το δίδαγμα του 1974 είναι ότι μόνο όταν υπάρχουν κερκόπορτες μπαίνει ο ελληνισμός σε περιπέτειες. Αλλιώς είμαστε πανίσχυροι και το ξέρει ο Τούρκος. Ο οποίος επιχειρεί μόνο σε αποτυχημένα κράτη όπως η Συρία, η Λιβύη και το Ιράκ. Ουδέποτε έναντι οργανωμένου κράτος με ισχυρές συμμαχίες και στρατό» σημείωσε.
Ο διάλογος αλλά τούρκα και οι ευρωπαίοι
Την πεποίθηση ότι η Τουρκία επιχειρεί να σύρει την Ελλάδα σε έναν… ιδιαίτερο διάλογο εξέφρασε ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Γιώργος Φίλης, λέγοντας πως σε αυτή τη διαδικασία η Άγκυρα θα θέσει… τα πάντα.
Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «έξυπνη επιλογή» από πλευράς Τουρκίας την επιλογή της τοποθεσίας για NAVTEX, καθώς «δεν είναι κοντά στα ελληνικά νησιά».
Ακόμα, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει κηρύξει ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ενώ αναφέρθηκε στο πώς αντιλαμβάνεται η Τουρκία την πολιτική.
«Ο Τούρκος δεν καταλαβαίνει τίποτα άλλο πέραν της ισχύος. Αν το αναγάγουμε σε ευρωπαϊκό θέμα, οι ευρωπαίοι θα το λύσουν με βάση τα δικά τους συμφέροντα. Τους ευρωπαίους δεν τους νοιάζει τι είναι ελληνικό και τι τουρκικό αλλά να υπάρχει ησυχία στην περιοχή, για να κάνουν τη δουλειά τους οι εταιρείες» εξήγησε.