Στην βαριά σκιά των ανησυχητικών εξελίξεων με την Τουρκία και υπό το φως των νέων αποκαλύψεων για το Μάτι, συζητείται σήμερα (22/7) στην Βουλή το πόρισμα της προανακριτικής Επιτροπής για την άσκηση δίωξης στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αναφορικά με την Novartis.
Το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας αποδίδει στον πρώην υπουργό βαρύτατες ποινικές ευθύνες, ενώ θέτει στο «κάδρο» των πολιτικών ευθυνών τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο καταλογίζεται ότι με την «πλήρη ανοχή» του εξελίσσονταν οι προσπάθειες εξόντωσης των πολιτικών του αντιπάλων και χειραγώγησης της Δικαιοσύνης.
Η διαδικασία έχει ξεκινήσει από τις 09:00 το πρωί της Τετάρτης με τοποθετήσεις βουλευτών και αρχηγών κομμάτων και θα συνεχιστεί μέχρι τις 21:00 το βράδυ.
Τότε οι βουλευτές θα πάρουν στα χέρια τους ένα χαρτί όπου θα αναφέρονται ονομαστικά τα αδικήματα και δίπλα στο κάθε αδίκημα θα ψηφίζουν αν θέλουν την παραπομπή ή μη του κ. Παπαγγελόπουλου. Στο τέλος της ψηφοφορίας θα γίνει η καταμέτρηση. Όσα αδικήματα λάβουν πάνω από 151 ψήφους θα συμπεριληφθούν στην επόμενη φάση του ελέγχου του κ. Παππαγελόπουλου που είναι η δικαιοσύνη.
Σε τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε την ανάγκη για ενότητα ολόκληρου του πολιτικού κόσμου, η οποία τορπιλίζεται από την επιλογή της κυβέρνησης μια τόσο σημαντική και κρίσιμη μέρα να φέρει τέτοια συζήτηση στη βουλή που για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι επίθεση στον πολιτικό τους αντίπαλο.
Μάλιστα κάλεσε τον πρωθυπουργό να ενημερώσει άμεσα τη βουλή αλλά και να ζητήσει να συγκλιθεί το ευρωπαϊκό συμβούλιο προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις για την Τουρκία.
Εν τω μεταξύ, επεισόδιο προκλήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ανάμεσα στον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μάρκου, ο οποίος βγήκε εκτός εαυτού με μια χυδαία κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις.
Παράλληλα, την απόρριψη της προσφυγής της Ελένης Τουλουπάκη που ζητά την ακύρωση της ποινικής της δίωξης για τους χειρισμούς της στην έρευνα της Novartis, προτείνει η αρμόδια εισαγγελέας προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς υποστηρίζει ότι η δικογραφία της είχε ήδη αρχειοθετηθεί από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λ. Σοφουλάκη όταν ο δεύτερος αντεισαγγελέας Ε. Ζαχαρής έδινε την παραγγελία του, στην οποία αποκλειστικά στηρίχθηκε η ποινική της δίωξης για ένα κακούργημα και 5 πλημμελήματα.
Όμως η εισαγγελέας Πρωτοδικών στην πρότασή της προς το δικαστικό συμβούλιο αναφέρει ότι οι δύο αντεισαγγελείς, σύμφωνα και με την παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διενεργούσαν την έρευνα τους, αυτόνομα και ισότιμα.
Συνεπώς ο καθένας είχε αυτοτελές δικαίωμα να καταλήξει σε κρίση, χωρίς να τίθεται θέμα χρονικής προτεραιότητας ή αρχαιότητας.