Οι δημοσιογράφοι Γιάννης Τσαπρούνης, Λάμπρος Καλαρρύτης και Σπύρος Ραπανάκης σχολίασαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» όλα όσα άπτονται της ελληνικής επικαιρότητας.
Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής σχετικά με τον τρόπο χορήγησης της χρηματοδότησης για την αντίμετωπιση των συνεπειών της πανδημίας η Τουρκία ανακοίνωσε έρευνες ανοικτά του του Καστελόριζου με την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να κλιμακώνεται.
Ο Γιάννης Τσαπρούνης, διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», αναφερόμενος στις κινήσεις της Τουρκίας σημείωσε πως: «Ό,τι λέει τελικά το πραγματοποιεί ο Ερντογάν. Κάποια στιγμή τους προσεχείς μήνες θα βρεθούμε μπροστά σε αναγκαστικές επιλογές, που θα πρέπει να δείξουν στην Τουρκία ότι δεν θα δεχτούμε καταπάτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
«Tην τελευταία φορά που η Αμερική βρισκόταν σε παρόμοια κατάσταση, η Τουρκία εισέβαλλε στην Κύπρο»
Προέβλεψε μάλιστα ότι θα έχουμε ένα ταραχώδες καλοκαίρι, ενώ στο ζήτημα των κυρώσεων υπογράμμισε ότι «πρέπει να έχουν νοήμα». Αν μία κύρωση δεν ''πειράζει'' τον Ερντογάν τότε είναι άνευ ουσίας, σύμφωνα με τον κ. Τσαπρούνη που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Θα είμαστε μόνοι μας σε αυτή την αντιπαράθεση».
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης, δημοσιογράφος στα «Παραπολιτικά», σχολίασε την δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την οποία χαρακτήρισε ατυχής καθώς έκανε λόγο για «αμφισβητούμενα ύδατα».
«H Ελλάδα παρέχει σημαντικότατες στρατηγικές διευκολύνσεις στην Αμερική, που έπρεπε να αποτυπώνονται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όμως ο Ερντογάν έχει καλές σχέσεις με τον Τραμπ».
Αναφέρθηκε επίσης στη χαώδη κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, υπενθυμίζοντας πως «την τελευταία φορά που η Αμερική βρισκόταν σε παρόμοια κατάσταση, η Τουρκία εισέβαλλε στην Κύπρο».
Προς την ίδια κατεύθυνση σχετικά με την αντίδραση των Αμερικανών κινήθηκε και ο Σπύρος Ραπανάκης, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η Αυγή».
«Δεν ήταν η στήριξη που περιμέναμε», σημείωσε. «Οι Ευρωπαίοι δεν αντιλαμβάνονται ακριβώς την πίεση που ασκεί ο Ερντογάν. Λένε ότι η συζήτηση μετατίθεται για τον Σεπτέμβρη. Ποια είναι για τους Ευρωπαίους τα όρια;»
Ιστορική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης
Στο τραπέζι τέθηκε και η Ιστορική συμφωνία και το ποσό των 70 δισ. το οποίο σύμφωνα με τον κ. Τσαπρούνη αποτελεί ένα «μεγάλο στοίχημα το πως θα τα διαχειριστούμε».
Χρειάζονται «δομικές αλλαγές στη διαχείριση. Το επόμενο ΕΣΠΑ είναι εμπροσθοβαρές, οι μελέτες πρέπει να έχουν κατατεθεί νωρίς για να μη χάσουμε την χρηματοδότηση», σημείωσε σχετικά ο κ. Καλαρρύτης.
Ενώ ο κ. Ραπανάκης, έκανε λόγο για πρωτοφανή συμφωνία, «ποτέ δεν έχει αποφασίσει η Ευρώπη μια τέτοια αμοιβαιοποίηση χρέους».
Υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι έγιναν σημαντικές περικοπές και πως πρέπει να διευκρινιστεί πότε θα γίνουν οι εκταμιεύσεις. Καθιστώντας σαφές ότι δεν πρέπει να μπούμε εκ νέου σε καθεστώς ύφεσης.
Όλο και πιο κοντά ο ανασχηματισμός μετά τη συμφωνία για το Ταμείο Ανακάμψης
Αναφορικά στον ανασχηματισμό, αναφέρθηκε ότι υπάρχει ένα μεσοδιάστημα μέχρι τα τέλη Αυγούστου που μπορούν να γίνουν προετοιμασίες, χωρίς ανασχηματισμό.
Ωστόσο, ο κ. Ραπανάκης σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός κουβαλάει κάποια βαρίδια που έχουν κοστίσει και πολιτικά. Όπως για παράδειγμα στο Υπ. Εργασίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και πρόσωπα που έχουν φθαρεί.