Είναι η πρόβα τζενεράλε που έκαναν οι ιμάμηδες για να δοκιμάσουν -όπως λένε- την ακουστική στην Αγιά Σοφία. Οι ετοιμασίες για τη μεγάλη φιέστα που διέταξε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται στην τελική φάση.
Πρέπει να είναι όλα έτοιμα αύριο το πρωί στις δέκα, όταν θα ανοίξουν οι πύλες του ανυπέρβλητου βυζαντινού ναού και μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς για τους ξένους προσκεκλημένους και τους πιστούς που θα παραστούν στη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής λίγο μετά τη μία το μεσημέρι.
Σε μια εξίσου συμβολική κίνηση ο Ταγίπ Ερντογάν, που φιλοδοξεί να αναδειχθεί στο νέο μεγάλο πατέρα της Τουρκίας, κατέθεσε το πρωί στεφάνι στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ.
Την απόφαση του Ερντογάν στηλιτεύουν οι Times της Νέας Υόρκης.
Γιορτάζοντας τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τα τουρκικά ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν ειδική σειρά γραμματοσήμων.
Περίπου 20.000 στρατιώτες και αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σε επίκαιρα σημεία, ενώ έγιναν ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης ζήτησε από τους πιστούς να έχουν μαζί τους μάσκα, χαλάκι προσευχής, να δείξουν υπομονή και κατανόηση για τα μέτρα.
Αποστάσεις από τις επιλογές Ερντογάν διατηρούν ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου δήλωσε με νόημα ότι θα βρίσκεται στην Άγκυρα για μια εκδήλωση για την επέτειο υπογραφής της Συνθήκης της Λοζάνης.
Ο αρχηγός του κεμαλικού κόμματος Κιλιντσντάρογλου είπε ότι δεν θα παραστεί στην προσευχή γιατί δεν είναι σωστό που θα γίνει μπροστά στις κάμερες. Ενώ η αρχηγός του Καλού Κόμματος Ακσενέρ ανακοίνωσε ότι θα απουσιάσει γιατί προσβλήθηκε από κορωνοϊό ένας από τους σωματοφύλακές της.
«Δε δεχόμαστε πολιτική κυρώσεων από την Ευρώπη»
Σε προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, τονίζοντας ότι η Τουρκία δε θα δεχτεί πολιτική κυρώσεων από την ΕΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε και το απόγευμα της Πέμπτης την Αγία Σοφία, όπου επιθεώρησε τις εργασίες και αποχώρησε.
Αλλαγή ονομασίας του Αιγαίου ζήτησε ο εμπνευστής του τουρκολιβυκού μνημονίου
«Η άποψή μας είναι το Αιγαίο να ονομαστεί “Θάλασσα των Νήσων” και η γεωγραφική περιοχή του Αιγαίου να ονομαστεί “Δυτική Ανατολία”, είπε μεταξύ άλλων ο αντιναύαρχος ε.α. Τζιχάτ Γιαϊγτζί.