Την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους, θα ανακοινώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς, στην μεσημεριανή συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και ο κύβος ερρίφθη. Ο φόβος έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι, οδηγεί την κυβέρνηση στη λήψη νέων έκτακτων μέτρων.
Ο κ. Χαρδαλιάς θα ανακοινώσει στη 13:00 το μεσημέρι την επέκταση της χρήσης μάσκας, εκτός των σούπερ μάρκετ (που έχει ήδη επιβληθεί από την περασμένη εβδομάδα) και σε πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, στα κομμωτήρια και άλλους κλειστούς χώρους όπου συναθροίζονται πολλοί μαζί, όπως παραδείγματος χάριν στους χώρους θρησκευτικής λατρείας.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί στη χώρα μας μετά και την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων όχι μόνο στις πύλες εισόδου αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η Αττική έχει μετατραπεί σε μόνιμη πληγή με τα λεγόμενα ορφανά κρούσματα να προβληματίζουν ιδιαίτερα τους επιδημιολόγους που θεωρούν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς πολυσύχναστους χώρους, μονόδρομο.
Ένα βήμα πριν από την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους βρίσκεται η κυβέρνηση.
Οι λοιμωξιολόγοι, που εξετάζουν σε καθημερινή βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία βλέπουν τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά.
Τα ορφανά κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα προβληματίζουν τους ειδικούς, καθώς δείχνουν διασπορά στην κοινότητα. Πρωταθλήτρια η Αττική όπου καθημερινά καταγράφονται τουλάχιστον 5 περιστατικά. Το φαινόμενο αποδίδεται στην χαλάρωσή των μέτρων και στον συγχρωτισμό. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που πλέον οι περισσότερες μολύνσεις αφορούν σε νέους.
Βασικό μέλημα είναι και η προστασία ηλικιωμένων και ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Για το λόγο αυτό εξετάζεται ήδη το ενδεχόμενο στις αρχές του φθινοπώρου να επανέλθει το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας για τους πολίτες άνω των 65 ετών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε τη λήψη μέτρων και στις εκκλησίες.
Τα φαινόμενα συγχρωτισμού που παρατηρούνται καθημερινά θα μπουν στο στόχαστρο, ενώ η κυβέρνηση θα παρατείνει την απαγόρευση των πανηγυριών έως το τέλος καλοκαιριού.
Η πορεία της νόσου θα δείξει ποια μέτρα θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες. Η μεγαλύτερη αγωνία των ειδικών είναι να μην υπάρξει «ατύχημα» υπερμετάδοσης μέσα στο καλοκαίρι. Κάτι τέτοιο θα άλλαζε τα δεδομένα και θα δημιουργούσε πρόβλημα με τη λειτουργεία των σχολείων στις αρχές του φθινοπώρου.