Προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα σχετικά με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η Άγκυρα τον διάλογο και τα θέματα που φιλοδοξεί να επιβάλει σε αυτόν. Τα σημερινά «ΝΕΑ» περιγράφουν πώς η εξαιρετικά μεγάλη κινητοποίηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων παγίδεψε την Τουρκία και επέβαλε, τελικά, την αναδίπλωση του Ερντογάν.
Η ελληνική πλευρά επιδεικνύει, πάντως, μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη των επαφών με την Αίγυπτο, προκειμένου να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες μεταξύ των δύο χωρών, ο Νίκος Δένδιας δεν αποκλείει μάλιστα η οριοθέτηση αυτή να γίνει και τμηματικά.
Ένα 24ωρο μετά το κάλεσμα Ερντογάν για διάλογο με την Ελλάδα, το πλαίσιο αυτού του διαλόγου παραμένει ασαφές. Η Αθήνα διαμηνύει ότι διάλογος με χρονικούς εκβιασμούς και μονομερή μορατόριουμ από την Τουρκία δεν υπάρχει.
Όπως μάλιστα ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αλέξης Διακόπουλος, το μόνο που υπάρχει αυτήν την ώρα είναι οι διερευνητικές επαφές που άρχισαν με την τριμερή του Βερολίνου μεταξύ της συμβούλου του Έλληνα πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή, και του στενού συνεργάτη του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν.
Αναδίπλωση Ερντογάν
Η αναδίπλωση Ερντογάν ήρθε σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» μετά την παγίδα την οποία έστησε τελικά η Ελλάδα, με την κινητοποίηση να φτάνει σε μέγεθος εκείνη του 1987, με την έξοδο στο Αιγαίο του σεισμογραφικού Σισμίκ, τον στόλο να καταλαμβάνει σε τέσσερις ώρες όλα τα σημεία ενδιαφέροντος και όλα αυτά ενώ οι αρχηγοί των όπλων συντόνιζαν τις ένοπλες δυνάμεις σε Συμβούλιο που κρατήθηκε μυστικό.
Το γκριζάρισμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη Μεσόγειο δεν βγήκε στην Τουρκία και το μόνο τετελεσμένο της στρατηγικής της «γαλάζιας πατρίδας» είναι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Τμηματική συμφωνία με την Αίγυπτο
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δεν απέκλεισε την τμηματική συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ, αφήνοντας εκτός σε πρώτη φάση το Καστελόριζο.
Σύμφωνα με αναλυτές, η δεύτερη ματαίωση των σχεδίων του Ερντογάν από την Ελλάδα, τον στρέφει τώρα και για λόγους γοήτρου στην Κύπρο, προαναγγέλλοντας και πάλι έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Στην Αγία σοφία ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα
Την Αγία Σοφία επισκέφτηκε ο Αμερικάνος πρέσβης στην Άγκυρα, μετά την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας για τη μετατροπή της σε τζαμί. Η κίνηση αυτή του Αμερικανού πρέσβη προκαλεί ερωτηματικά, καθώς οι ΗΠΑ τάχθηκαν ανοιχτά κατά της απόφασης αυτής του Ερντογάν.
Την ίδια στιγμή, η Γερμανία ζητά την επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και μάλιστα ζητά να ξεκινήσουν από εκεί που είχαν σταματήσει πριν το πραξικόπημα στην Τουρκία.
Το Βερολίνο εξετάζει επίσης και το τουρκικό αίτημα για το ευρωπαϊκό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στους ευρωπαίους τουρίστες σχετικά με την Τουρκία, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Καταδικάζουν οι ΗΠΑ την τουρκική προκλητικότητα
Καταδικάζουν οι ΗΠΑ τον νέο κύκλο των τουρκικών επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την κυπριακή ΑΟΖ.
Η αμερικανική διπλωματία καταδικάζει όλες τις τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο και καλεί την Άγκυρα να βάλει τέλος σε όλες τις δραστηριότητές της εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Η Ουάσιγκτον προκρίνει ως λύση την κοινή διαχείριση των φυσικών πόρων μεταξύ των δυο κοινοτήτων του νησιού.
Δυσαρεστημένη η Μόσχα
Δυσαρεστημένη παραμένει η Μόσχα από τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, όπου ο Τούρκος πρόεδρος ξεκινά στρατιωτικά γυμνάσια στη χώρα.
Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι με τις κινήσεις αυτές ο Ερντογάν κάνει επίδειξη της ισχύος του.