Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στην Κοινωνία Ώρα MEGA, οι Σπήλιος Λιβανός, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ., Κώστας Μπάρκας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και Λευτέρης Νικολάου, ευρωβουλευτής Κ.Κ.Ε.
Η αύξηση των κρουσμάτων ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη επανέφερε στο προσκήνιο τους κανόνες αυτοπροστασίας και υγιεινής. Η κυβέρνηση μάλιστα μετά από εισήγηση των ειδικών αποφάσισε την υποχρεωτική χρήση μάσκας για προσωπικό και κοινό σε: ΔΕΚΟ, τράπεζες, γραφεία εξυπηρέτησης κοινού, καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), σε καταστήματα λιανικής, σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
Ο κ. Λιβανός, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ, αναφέρθηκε στην έως τώρα επιτυχημένη πορεία της χώρας στο ζήτημα της πανδημίας. «Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση με επιτυχία έχει ακολουθήσει έναν δρόμο. Ακούμε τι έχουν να πουν οι ειδικοί και στη συνέχεια εφαρμόζουμε τις πολιτικές ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα», σημείωσε συγκεκριμένα. «Προσπαθούμε όπου χρειάζεται να παίρνουμε μέτρα. Χαλαρώσαμε, επανέρχεται το θέμα της ατομικής ευθύνης».
Ερωτηθείς για το γεγονός ότι στις εκκλησίες δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας ανέφερε ότι: «όλοι οι κλειστοί χώροι είναι επικύνδινοι. Η εκκλησία έχει μεγαλύτερη δυσκολία να ελεγχθεί από ένα σούπερ μάρκετ. Δεν μπορούσαμε να βάλουμε έναν ελεγκτή μέσα στην εκκλησία.»
Ο κ. Κώστας Μπάρκας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, από πλευράς του, σχολιάζοντας τα νέα μέτρα της κυβέρνηση για τον κορωνοϊό, τόνισε: «ότι δημιουργεί πρόβλημα η απόφαση της κυβέρνησης, είναι ανεξήγητη. Να μας πει η κυβέρνηση για ποιον λόγο το κάνει αυτό, γιατί ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, δεν ισχύει το ίδιο για τις εκκλησίες;».
Ο Λευτέρης Νικολάου, ευρωβουλευτής Κ.Κ.Ε, ανέφερε πως: «μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες μιλούν για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Το να μιλούμε για ατομική ευθύνη, ενώ το σύστημα υγείας είναι αθωράκιστο, είναι προβληματικό. Είναι πολύ μακριά ο αριθμός κλινών ΜΕΘ από αυτόν που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Δεν μπορεις να συνεχίζεις τη λογική της εμπορευματοποίησης της υγείας».
Που θα κατανεμηθούν τα κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε.
Εν συνεχεία στο πολιτικό τραπέζι έπεσε η διαχείριση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο κ. Λιβανός ανέφερε ότι «δεν θα μοιραστούν όπως τις προγούμενες φορές. Δημιουργήθηκε μια επιτροπή, με έναν οικονομολόγο με διεθνείς περγαμηνές. Οι εισροές θα αρχίσουν από το 2021, αλλά θα προσπαθήσουμε να έχουμε κάποια χρήματα από τον Οκτώβριο».
Ο κ. Μπάρκας σημείωσε ότι: «δεν έχουν πέσει 24 δισ. στην οικονομία. Ολόκληρες οικογένειες και επιχειρηματίες δεν έχουν πάρει ακόμα χρήματα. Τα 70 δισ. δεν υπάρχουν». Ενώ, ο κ. Νικολάου υπογράμμισε σχετικά πως «το ΚΚΕ κατέθεσε τρεις προτάσεις. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος για εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ»