Μύθοι, θρύλοι, προσωπικές «μαρτυρίες», περιπέτειες, ακόμα και απαγωγές, συνθέτουν το παζλ νόμιμων και παράνομων, ρομαντικών και επαγγελματιών που συνεχίζουν να σκάβουν τη γη, πιστοί στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού. Οι χρυσοθήρες αψηφούν τον κίνδυνο και τις δυσκολίες, επιχειρώντας να εντοπίσουν χρυσά νομίσματα από την τουρκοκρατία και τον εμφύλιο, στα πιο δυσπρόσιτα σημεία.
Σε σπηλιές, βουνά, ποτάμια και λίμνες, σε εκκλησίες, παλιά σπίτια και αρχαιολογικούς τόπους, επίδοξοι χρυσοθήρες αναζητούν την τύχη τους.
Το κλειδί του θησαυρού
Κάποιοι ακολουθούν τα σημάδια. Άλλοι πάλι, κρατώντας ένα ξεφτισμένο και πολυχρησιμοποιημένο χάρτη στα χέρια, ψάχνουν ώρες, μέρες, μήνες, ακόμα και χρόνια για να βρουν τον θησαυρό.
«Το σημαντικότερο είναι ο χάρτης. Βέβαια στην Ελλάδα έχουν παίξει χάρτες που είναι ψεύτικοι και το 90% μπορώ να πω είναι αντιγραφή και copy paste για άλλους σκοπούς. Όμως υπάρχουν και περιστατικά που έχουν ανακαλυφθεί χάρτες, αυθεντικοί πάνω σε δέρματα και διάφορα άλλα αντικείμενα, μας έχουν οδηγήσει σε στόχους», λέει ο Αντώνης Βλάχος, ερευνητής πολύτιμων και χαμένων αντικειμένων.
Κορώνα γράμματα… για λίγες χρυσές λίρες
Το κυνήγι θησαυρού δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Σε κάθε αναζήτηση ο κίνδυνος παραμονεύει.
«Μια περίπτωση που θυμάμαι με κάποιον γέρο αντάρτη που είχαμε πάει σε μια περιοχή προς τον Πύργο μεριά, εντόπισαν κάτι, σφύριζε το μηχάνημα, το μηχάνημα σφύριζε για μεταλλεύματα όμως. Κάποια στιγμή με πλησιάζει ένας από τους τρεις τέσσερις που ήταν εκεί και λέει ‘και να χτυπήσει κάτι καλό, πες ότι δεν έχει τίποτα’», λέει ο Άγγελος Γαβαλάς, ανιχνευτής μετάλλων.
Επιχείρηση «Κόκκινη Προβιά»
Στόχος για πολλούς χρυσοθήρες είναι οι κρύπτες χρυσών νομισμάτων που έριξαν, από αέρος, οι σύμμαχοι στην Ελλάδα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Κόκκινη Προβιά». Ένα σχέδιο της CIA που προέβλεπε την στρατολόγηση αξιωματικών των ειδικών δυνάμεων, με σκοπό την ανάσχεση της καθόδου των Σοβιετικών στην Ελλάδα.
Άνθρακας ο θησαυρός
«Πρόσφατα βρήκα ένα μπαούλο το οποίο στην αρχή μου έδωσε χαρά ότι κάτι έχει και τελικά ήταν βιβλία, τα οποία τα βρήκα σε ένα παλιό καταφύγιο», λέει ο Χρήστος, ερευνητής μετάλλων.
Αξιοποιώντας κάθε μέσο, με ραβδοσκοπία, εκκρεμή και ηλεκτρονικούς ανιχνευτές, οι χρυσοθήρες σαρώνουν σπιθαμή προς σπιθαμή την Ελλάδα, με την ελπίδα η τύχη να τους χαμογελάσει έστω μια φορά.