Οι Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής ΝΔ, Δημήτρης Βίτσας, πρώην Υπουργός και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και Μανώλης Χριστοδουλάκης Γραμματέας ΚΙΝ. ΑΛ. συζήτησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την επιθετικότητα της Τουρκίας το τελευταίο ευρύ διάστημα και τις αντιδράσεις της Ελλάδας.
Παρά την αναδίπλωση της Τουρκίας και την αναβολή των σεισμολογικών ερευνών του Oruc Reis κατόπιν εντολής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι προκλήσεις συνεχίζονται, καθώς ανακοινώθηκε νέα Navtex εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Οι Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής ΝΔ, Δημήτρης Βίτσας, πρώην Υπουργός και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και
Μανώλης Χριστοδουλάκης Γραμματέας ΚΙΝ. ΑΛ. συζήτησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την επιθετικότητα της Τουρκίας το τελευταίο ευρύ διάστημα και τις αντιδράσεις της Ελλάδας.
«Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν τρέφει ψευδαισθήσεις, ούτε η πολιτική ηγεσία». Είναι προφανές ότι η Τουρκία προχώρησε σε μια κίνηση αποκλιμάκωσης σύμφωνα με την κυρία Σπυράκη, αλλά δεν αναθεώρησε τις θέσεις της.
«Έχουμε μια αναθεωρητική δύναμη στη γειτονιά μας, η οποία κατά καιρούς ανεβάζει τους τόνους».
Η ευρωβουλευτής, αναφέρθηκε στην υψηλής επιθετικότητας συμπεριφορά από την Τουρκία αλλά και στις ελληνικές διεκδικήσεις τονίζοντας πως ήταν «πολύ σημαντικό βήμα, το γεγονός ότι το Υπ. Εξωτερικών έδωσε εντολή στον κ. Μπορέλ να καταρτήσει τον κατάλογο κυρώσεων. Θα έχουμε ένα πολύ ισχυρό όπλο, σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να κάνει οτιδήποτε».
Ο κ. Βίτσας ερωτηθείς για πιθανό διάλογο με τη γείτονα χώρα ανέφερε χαρακτηριστικά «διάλογο με την Τουρκία μπορούμε να κάνουμε για το ζήτημα της υφαλοκρυπίδας. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο ζήτημα».
Συμπλήρωσε δε, ότι: «υπήρξε στρατιωτική αποκλιμάκωση, μετά και τον διάλογο με την κυρία Μέρκελ, αλλά χωρίς να ξέρουμε τι συζητήθηκε. Η ρητορική ένταση δεν μετακινήθηκαν ούτε κατά 1 χιλιοστό, εμείς δεν πρέπει να χαλαρώνουμε.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, διεθνής εκστρατεία ενημέρωσης ό,τι χρειάζεται για να γίνει γνωστό ότι εμείς και η Κύπρος είμαστε εμπόδια στα σχέδια του Ερντογάν να κάνει την Τουρκία περιφερειακή υπερδύναμη. Να εξασφαλιστεί η κυριαρχία της χώρας».
Από πλευράς του ο κ. Χριστοδουλάκης συμφωνήσε στο ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Έκανε λόγο για συντεταγμένη προσπάθεια της Τουρκίας να ανοίξει όλο το εύρος των διεκδικήσεων απέναντι στη χώρα μας.
Και υπογράμμισε ότι: «Η Ελλάδα συζητάει μόνο θεσμικά. Αναγκαία συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά όχι μόνο μέσω ενημέρωσης πολιτικών αρχηγών. Να κάτσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις σε ένα τραπέζι και να επαναδιατυπώσουν τη νέα εθνική στρατηγική και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας»
Στη δεύτερη τοποθέτησή της, η κυρία Σπυράκη αναφερόμενη στον διάλογο με την Τουρκία τόνισε ότι η εθνική θέση δεν έχει αλλάξει εδώ και δεκαετίες, και ότι ο διάλογος με τη γείτονα χώρα δεν θα γίνει εφ' όλης της ύλης παρά μόνο για την οριοθέτηση υφαλοκρυπίδας. Ζήτησε μάλιστα «την στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων».
Ο κ. Βίτσας έκανε λόγο για «κρίσιμη στιγμή» την οποία «ο Ερντογάν προσπαθεί να την εκμεταλλευτεί». Σημείωσε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τα όπλα μας, τονίζοντας πως «πιο ισχυρή κίνηση από ένα έκτακτο συμβούλιο της Ευρώπης ως μήνυμα στον Ερντογάν, την στιγμή που έχουμε ελαφρά υπεροχή στο Αιγαίο, είναι αξιοποιήσιμη»
Ενώ ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να πάει συντεταγμένα σε κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία και η ίδια η Ευρώπη μπορεί να αμφισβητηθεί, η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Ευρώπης».