Την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξέφρασε ο Χαράλαμπος Γώγος.
Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» με τον Ντίνο Σιωμόπουλο και τη Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας, υπογράμμισε την ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων, σημειώνοντας βέβαια, ότι τα περισσότερα κρούσματα πλέον είναι νεαρής ηλικίας.
«Οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες έμαθαν να προφυλάσσονται Οι νεότεροι κυρίως προσβάλλονται από τον ιό, λόγω κινητικότητας, συνωστισμών κλπ. Ωστόσο, οφείλουμε να ενημερώνουμε τους νέους, ώστε να μη γίνουν φορείς, που ενδέχεται στη συνέχεια να πλήξουν ανθρώπους πιο ευάλωτους» εξήγησε.
Σε ότι αφορά στα περιοριστικά μέτρα, σημείωσε, πως θα κυμανθούν ανάλογα με την πορεία της επιδημίας στη χώρα.
«Θα δούμε την καμπύλη αυτής της εβδομάδας και αν ελέγχεται η καμπύλη ή ισοπεδώνεται, τότε θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση με τα υπάρχοντα μέτρα» τόνισε, ζητώντας να μπουν κανόνες σε μια σειρά από δραστηριότητες, ώστε να μη χρειαστεί να διακόπτονται.
«Στα πανηγύρια δεν μπορούν να μπουν κανόνες. Άρα παρεμποδίζουμε το πανηγύρι. Όμως σε καταστάσεις όπως ο γάμος, μπορούν να είναι λιγότερα άτομα και σε αποστάσεις μεταξύ τους. Άλλωστε, ακόμα καλύτερη προφύλαξη και από τις μάσκες, δίνει η απόσταση» πρόσθεσε.
Αναφορικά με την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊου, επισήμανε, ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε σε περιστάσεις όπως «ο γάμος, στο μπαρ και στο εργοστάσιο», λέγοντας πως αυτό δημιουργεί κίνδυνο για διασπορά της νόσου στην κοινότητα στη συνέχεια.
Αντίθετα, εξήρε, την αντιμετώπιση των εισαγόμενων κρουσμάτων, λόγω των μέτρων που έχουν επιβληθεί σε σύνορα και αεροδρόμια.
Στο ερώτημα για το αν η χώρα βρίσκεται ενόψει ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού, απάντησε πως ακόμα ενυπάρχει και αυξομειώνεται το πρώτο κύμα της πανδημίας.
«Πρακτικά δεν έχουμε φύγει από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Από τον Φλεβάρη, η νόσος πάει και έρχεται σε διάφορες χώρες. Δεν εξαφανίστηκε και ξανά ήρθε. Υπάρχει ένα κύμα από το χειμώνα, που άλλοτε ελαττώνεται και άλλοτε αυξάνεται. Άρα εντός του καλοκαιριού, μιλάμε για ένα κύμα που δημιουργεί εξάρσεις. Αν ελεγχθεί αυτό, θα μιλήσουμε για τον έλεγχο του δεύτερου κύματος, που θα έρθει τον χειμώνα. Προέχει να κρατηθούμε σε καλό καλοκαίρι και να μπούμε το χειμώνα με καλά δεδομένα. Ώστε να μπούμε σε περιορισμένη νόσο» εξήγησε.
Τέλος, ο καθηγητής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς περιορισμένης κινητικότητας των ευπαθών ομάδων, με επιστροφή του SMS ή του έγγραφου, εάν ξεφύγει η επιδημική καμπύλη.