Ο χειρότερος μήνας από την εμφάνιση της πανδημίας ήταν ο Ιούλιος για πολλές χώρες.
Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 8 εκατομμύρια, αριθμός περίπου ίδιος με εκείνον των πρώτων έξι μηνών του ξεσπάσματος, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί ότι επίκειται μακρά μάχη με τον ιό. Κι ενώ η μία μετά την άλλη, χώρες της Ευρώπης επαναφέρουν μέτρα κατά του κορωνοϊού, η εφαρμογή τους καθίσταται ορισμένες φορές προβληματική.
Στα χέρια πιάστηκαν οι επιβάτες σε πτήση από το Άμστερνταμ προς την Ίμπιζα, στην Ισπανία… Αιτία; Η άρνηση δύο μεθυσμένων Άγγλων να φορέσουν μάσκα, παρά την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου… Και οι δύο ακινητοποιήθηκαν από μέλη του προσωπικού καμπίνας και άλλους επιβάτες, και συνελήφθησαν από την ισπανική αστυνομία, μόλις πάτησαν το πόδι τους επί ισπανικού εδάφους…
Μάσκες ναι, αποστάσεις ασφαλείας όχι… Στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες ήταν οι επιβάτες σε λεωφορείο, στην Ιταλία, με προορισμό παραλία στην περιφέρεια του Λάτσιο, στα κεντρικά της χώρας… Με απόφαση του υπουργού Υγείας, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους παρατάθηκε μέχρι και τα μέσα Αυγούστου.
Κομφούζιο ωστόσο επικράτησε με την υπουργική απόφαση για υποχρεωτική τήρηση ελάχιστης απόστασης ασφαλείας ενός μέτρου σε όλους τους δημόσιους χώρους. Χάος επικράτησε στους σιδηροδρόμους. Πολλές εταιρίες δεν πρόλαβαν να συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα, που επιβάλλουν όριο 50% πληρότητας στις υπερταχείες. Πάνω από οκτώ χιλιάδες επιβάτες που είχαν αγοράσει ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν με τρένο. Το μέτρο αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τέσσερις περιφέρειες του βορρά, που ήταν το επίκεντρο του πρώτου κύματος της πανδημίας.
Στη Γαλλία, η μία μετά την άλλη, οι αρχές στις παραθαλάσσιες πόλεις στη Γαλλία κάνουν υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους. Το μέτρο δείχνει να διχάζει.
Τα τοπικού χαρακτήρα μέτρα κατά του κορωνοϊού προκαλούν εν τω μεταξύ και σύγχυση, όπως κατέγραψε η κάμερα του BBC στα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Βελγίου.