Για τις συνέπειες του κορωνοϊού στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ.Γιώργος Κύρτσος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Ζαχαριάδης.
Ο κ. Κύρτσος σημείωσε πως παρά την χαλάρωση της τήρησης των μέτρων προστασίας που διαπιστώθηκε το τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα παραμένει μια από τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη σχετικά με τον κορωνοϊό, αφού κατατάσσεται στις χώρες με τους λιγότερους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Για τα εισαγόμενα κρούσματα, ιδίως από τις βαλκανικές χώρες, τόνισε πως «όσο ανοιγόμαστε προς τα έξω, τόσο αναλαμβάνουμε περισσότερους κινδύνους», ενώ για τα εγχώρια κρούσματα είπε πως «θα πρέπει να σφίξουμε κάπως τα λουριά για να μην "φουσκώσει" το πρόβλημα και χρειαστεί να πάμε σε ένα είδος "λοκντάουν" στην οικονομία, που θα έχει φοβερές επιπτώσεις».
Ο κ. Ζαχαριάδης από την πλευρά του, σημείωσε πως το καλό αποτέλεσμα του διαστήματος της καραντίνας έχει «σχεδόν εξανεμιστεί», ενώ υπογράμμισε την «έλλειψη σχεδίου» της κυβέρνησης, που φάνηκε μόλις άνοιξε η οικονομία.
Εξάλλου, λάθος στρατηγική ήταν, όπως επισήμανε, η έλευση τουριστών χωρίς προηγουμένως να έχουν τεσταριστεί για κορωνοϊό.
Σχετικά με την ατομική ευθύνη, σχολίασε πως «δεν γίνεται να φύγουν οι ευθύνες από τα κυβερνητικά επιτελεία και τους αρμόδιους για να πάνε στον πολίτη».
Σημείωσε επίσης πως «η υπερφίαλη αντιμετώπιση κυβερνητικών στελεχών σχετικά με την "επιτυχία" απέναντι στον κορωνοϊό, έφερε υπέρμετρη χαλάρωση, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε πλέον μπροστά στον κίνδυνο «μερικού εκτροχιασμού».
Σε άλλο σημείο ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με την αύξηση της πληρότητας στα πλοία, ενώ δήλωσε πως γενικότερα, δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στη σημερινή πολιτική ηγεσία αναφορικά με τον κορωνοϊό.
Ο κ. Κύρτσος τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς των ενημερώσεων για τον κορωνοϊό από τον κ. Σ. Τσιόδρα, που «επειδή δεν ήταν πολιτικό πρόσωπο, είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια κοινωνική συσπείρωση απέναντι στον κορωνοϊό».
Τέλος,ο κ. Κύρτσος συμφώνησε με τον κ. Ζαχαριάδη στο θέμα της πληρότητας στα πλοία. Όπως είπε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, θα μπορούσε να δοθεί μια μορφή επιδότησης προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, οι οποίες δοκιμάζονται σκληρά, προκειμένου να παραμείνει η πληρότητα στο 65%.