23 εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παράκτιες πλημμύρες μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα, ακόμη κι αν μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.Η ολοένα αυξανόμενη στάθμη της θάλασσας σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους.
Σχεδόν 700 εκατομμύρια άνθρωποι θα πληγούν από παράκτιες πλημμύρες έως το τέλος του αιώνα σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις. Μια νέα παγκόσμια μελέτη, ωστόσο, προειδοποιεί πως τα συνεχώς αυξανόμενα επίπεδα των υδάτων, οι καταιγίδες και οι υψηλές παλίρροιες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο επιπλέον 23 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.
Ακόμη κι αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου διατηρηθούν σε ένα χαμηλό επίπεδο, οι ειδικοί τονίζουν πως η στάθμη των θαλασσών θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς οι παγετώνες θα συνεχίζουν να λιώνουν για εκατοντάδες χρόνια.
«Η προσαρμογή είναι η μόνη διέξοδος και πρέπει να υιοθετηθούν κάποιες στρατηγικές μετριασμού των κινδύνων, όπως το χτίσιμο θαλάσσιων τειχών, η ανάπτυξη συστημάτων προειδοποίησης και η μετακίνηση παράκτιων κοινοτήτων σε ασφαλέστερα μέρη».
Η μελέτη εντόπισε αρκετές περιοχές του πλανήτη που απειλούνται από εκτεταμένες πλημμύρες. Πρόκειται για την νοτιοανατολική Κίνα, τη βόρεια Αυστραλία, το Μπαγκλαντές, τη Δυτική Βεγγάλη και το Γκουτζαράτ στην Ινδία. Επιπλέον σε κίνδυνο βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Βόρεια Καρολίνα, η Βιρτζίνια και η Μέριλαντ. Ενώ και περιοχές της Ευρώπης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η βόρεια Γαλλία αλλά και η βόρεια Γερμανία πρόκειται να έρθουν αντιμέτωπες με πλημμυρικά φαινόμενα.