Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη μίλησε ο κ. Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα του κορωνοϊού, μετά την «έκρηξη» κρουσμάτων στη χώρα.
«Με τα φάρμακα δεν έχει γίνει τίποτα. Όλοι λένε, αλλά επανερχόμαστε σε αυτό που λέγαμε από την αρχή. Δεν είναι εύκολο να βρεθεί το φάρμακο, αλλά ούτε να φτάσει στον κόσμο από τη στιγμή που θα ανακαλυφθεί. Και δεν θα υπάρξει άμεσα ούτε φάρμακο, ούτε εμβόλιο. Είναι δεδομένα αυτά», ξεκαθάρισε ο κ. Κούβελας.
«Μπλέκουν πολλοί ειδικοί στο θέμα του εμβολίου. Πολλοί επηρεάζονται και από φήμες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε αίτηση για άδεια στους ρυθμιστικούς φορείς. Άρα μιλάμε για 1-2 χρόνια καθυστέρηση, αφού ανακαλυφθεί. Ακόμα είμαστε στα πειράματα», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.
«Αυτά που θα έπρεπε να κάνουμε είναι συγκεκριμένα. Το πρώτο είναι τα ατομικά μέτρα προστασίας. Πλένω χέρια, κρατάω αποστάσεις και η μάσκα. Εκεί που δεν μπορώ να κρατήσω απόσταση, εκεί η χρήση μάσκας, και μάλιστα η χειρουργική, είναι επιβεβλημένη. Το θέμα μας είναι ότι πρέπει να τηρούνται και τα άλλα μέτρα», τόνισε ο ίδιος.
«Σε ό,τι αφορά στην ευθύνη της πολιτείας, θα έπρεπε να έχουν γίνει διάφορα πράγματα. Ένα που θα έπρεπε να έχει συμβεί είναι αυτό που λέγαμε κάποιοι από την αρχή της επιδημίας, η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Θα έπρεπε να γίνουν συμβάσεις με 7200 περίπου οικογενειακούς γιατρούς, να καλυφθεί το σύνολο της επικράτειας, ώστε αν πούμε σε κάποιες ομάδες που κινδυνεύουν να μείνουν σπίτι, να υπάρχει γιατρός στο σπίτι. Θα έπρεπε να υπάρξει μια μεταφορά ευθύνης στην τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να συσταθούν ομάδες βοήθειας στο σπίτι, ώστε να παρέχουν υπηρεσίες υγείας κατ’ οίκον. Θα έπρεπε και να καταγραφεί ο πληθυσμός για να δούμε ποιοι είναι σε κίνδυνο. Αυτό δεν έχει προχωρήσει καθόλου. Επίσης πρέπει να γίνουν προσλήψεις ειδικού προσωπικού. Το βασικό έλλειμμα αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι το νοσηλευτικό προσωπικό», κατέληξε ο κ. Κούβελας.