Έναν εφιάλτη βίωσαν οι κάτοικοι της Βηρυτού από την τεράστια έκρηξη που έμοιαζε με μικρή ατομική βόμβα και η οποία ισοπέδωσε ολόκληρη σχεδόν την πόλη. Οι εικόνες που έρχονται από την πρωτεύουσα του Λιβάνου είναι συγκλονιστικές, ενώ από σήμερα τα σωστικά συνεργεία, ανάμεσά τους και η ΕΜΑΚ, δίνουν μάχη με το χρόνο για να απεγκλωβίσουν τον κόσμο από τα ερείπια. Μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός είναι 135 νεκροί και περισσότεροι από 5.000 τραυματίες. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι αφού τα σπίτια τους ισοπεδώθηκαν από την έκρηξη.
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, η ζωή των κατοίκων της Βηρυτού άλλαξε για πάντα.
Οι εικόνες από τις δύο φονικές εκρήξεις που βύθισαν στο πένθος την πρωτεύουσα του Λιβάνου, ακόμη σοκάρουν.
Μικρή ανάσα αισιοδοξίας, οι διασώσεις. Τα τοπικά Μέσα μετέδωσαν τη στιγμή που εθελοντές εντόπισαν ζωντανό μέσα στα ερείπια ένα κοριτσάκι, μετά από ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο.
H Βηρυτός μετράει τις πληγές της και ζητάει απαντήσεις για την έκρηξη στην αποθήκη με τους χιλιάδες τόνους νιτρικού αμμωνίου. Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες τραυματίες και 300 χιλιάδες άστεγοι είναι ο τραγικός απολογισμός.
Όσο περνούν οι ώρες ο θυμός διαδέχεται τη θλίψη. Οι αρχικές έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας υποδεικνύουν εγκληματική αμέλεια. Πριν από έξι μόλις μήνες, αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει πως αν δεν απομακρυνθεί η επικίνδυνη ουσία, θα μπορούσε να ανατινάξει ολόκληρη τη Βηρυτό.
Oι αξιωματούχοι του λιμένα της πόλης που επέβλεπαν την αποθήκευση και ασφάλεια από το 2014 τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Εικόνες από δορυφόρο δείχνουν έναν τεράστιο κρατήρα στο σημείο της έκρηξης.
Μετά τις δηλώσεις περί βόμβας, ο Αμερικανός πρόεδρος αναδιπλώθηκε, σημειώνοντας πως όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά.
Χάος στα νοσοκομεία
Η τραγωδία στη χρεοκοπημένη χώρα της Μέσης Ανατολής, έδωσε τη χαριστική βολή στο σύστημα υγείας. Το νοσοκομείο του Αγίου Γεωργίου, που απέχει ενάμιση χιλιόμετρο από το σημείο της έκρηξης, σχεδόν καταστράφηκε.
Τεράστιο «κύμα» αλληλεγγύης
Η συμπαράσταση στους πληγέντες από τους ντόπιους και τη διεθνή κοινότητα συγκινεί.
Στην πλατεία των Μαρτύρων της Βηρυτού, εθελοντές συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης. Ξενοδοχεία της πόλης ανοίγουν για να υποδεχθούν τους ανθρώπους που έμειναν άστεγοι.
Την ίδια ώρα ένα μεγάλο «κύμα» βοήθειας από όλο τον κόσμο κατευθύνεται προς τον Λίβανο, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική καταστροφή. Το Ιράν, η Ρωσία και η Γαλλία είναι μεταξύ των χωρών που αποστέλλουν βοήθεια, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν φθάνει σήμερα στη Βηρυτό.
Προς τιμήν των θυμάτων της Βηρυτού, ο Πύργος του Άιφελ έσβησε χθες βράδυ τα φώτα του.
Συγκλονισμένη η παγκόσμια κοινή γνώμη
Συγκλονισμένη είναι η παγκόσμια κοινή γνώμη με αυτό που συνέβη στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Μετά την οικονομική κρίση, και τον κορωνοϊό, η έκρηξη στη Βηρυτό ήρθε τη χειρότερη στιγμή για τη δοκιμαζόμενη χώρα.
Οι γιγαντιαίες εκρήξεις που προκάλεσαν καταστροφή στη Βηρυτό άφησαν πίσω τους 137 νεκρούς, δεκάδες αγνοούμενους, και πάνω από 5.000 τραυματίες, δήλωσε σήμερα στο AFP ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου.
Εκατοντάδες Λιβανέζοι προσφέρουν καταφύγιο σε εντελώς άγνωστους σε αυτούς ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους από την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης, τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.
Ο Λίβανος αναμένεται να ζητήσει μέσα στις επόμενες ώρες και επίσημα διεθνή οικονομική βοήθεια.