Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη μίλησαν οι κ.κ. Ιωάννης Μπαλτζώης, πρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ, αντιστράτηγος ε.α., και Γιώργος Φίλης, διδάκτωρ Γεωπολιτικής, καθηγητής Γεωστρατηγικής, αναφορικά με το τι σημαίνει για την Ελλάδα η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Αθήνας – Καΐρου για τη μερική οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου θεωρείται επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας και ήρθε μετά από αρκετές διεργασίες, αφού χρειάστηκαν 13 γύροι διαβουλεύσεων και να περάσουν περισσότεροι από 8 μήνες μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Μετά το τελευταίο ταξίδι του Νίκου Δένδια οι Έλληνες διπλωμάτες και οι Αιγύπτιοι ομόλογοί τους ήταν σε διαρκή επικοινωνία. Όταν έφτασαν στην τελική ευθεία, ήρθε το ταξίδι – αστραπή του κ. Δένδια για να επισφραγίσει τη συμφωνία.
Η συμφωνία δίνει το σήμα στη γύρω περιοχή ότι μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο το Δίκαιο της Θάλασσας μπορεί να γίνει τέτοια συμφωνία, και στέλνει και μήνυμα και προς τη Λιβύη. Αθήνα και Κάιρο άφησαν για το μέλλον την οριοθέτηση για το κομμάτι ανατολικότερα της Ρόδου, καθώς η Αθήνα δεν ήθελε να πιέσει τους Αιγύπτιους.
Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σημειώνουν ότι θα πρέπει να περιμένουμε σίγουρα κάποια αντίδραση από τη μεριά της Τουρκίας. Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί και τη χθεσινή κοινή δήλωση της Τουρκίας, Σάρατζ, Μάλτας σχετικά με τις αμφιβολίες τους για την επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ, αντικείμενο της οποίας είναι να σταματήσει η ροή όπλων προς τη Λιβύη, χωρίς ωστόσο η ΕΕ να έχει διαθέσει τις απαραίτητες δυνάμεις.
«Είναι μια συμφωνία η οποία ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύει στη Λιβύη και την Τουρκία ότι μεταξύ των συνόρων τους υπάρχει ο ελληνισμός, η Ελλάδα και η Κύπρος. Το αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι δεν κινούμαστε πέρα του γεωγραφικού μήκους του 28ου παράλληλου. Αυτό σημαίνει ότι ανατολικότερα από τη μέση της Ρόδου, μέχρι εκεί που πιάνει η ΑΟΖ με την Κύπρο, δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί. Στο κείμενο θα αναφέρεται ότι θα υπάρχει ένα δεύτερο επίπεδο διαπραγμάτευσης. Επίσης, πρέπει να έχουμε δώσει λιγότερη επήρεια στα νησιά μας από αυτή που θα θέλαμε», ανέφερε σχετικά ο κ. Φίλης.
«Αυτό που νομίζω ότι συμβαίνει είναι ότι αντί να είναι 50-50, είναι 45-55. Λόγω της ταχύτητας της διαπραγμάτευσης δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι περισσότερο. Με το κράτος του επείγοντος καταφέραμε κάτι στο οποίο και η Αίγυπτος υποχώρησε από τις αρχικές της θέσεις, γιατί μας χρειάζεται και εκείνη», συνέχισε ο κ. Φίλης στο ίδιο θέμα.
«Πήραμε μειωμένη επήρεια, αλλά αν εξετάσουμε το ισοζύγιο κόστους και οφέλους φτάνουμε σε αυτή τη συμφωνία. Με αυτή τη συμφωνία καταβυθίζεται το τουρκοσαρατζικό μνημόνιο. Οι Τούρκοι το περιμέναμε ότι θα αντιδράσουν. Για πρώτη φορά η Ελλάδα παίρνει πρωτοβουλία. Βγαίνουμε μπροστά και αντιδρούν. Αυτό είναι πολύ θετικό. Η Ελλάδα βγαίνει επιτέλους από τη εθνική χειμερία νάρκη, να διεκδικεί θέσεις που της ανήκουν. Σε ό,τι αφορά στη Ρόδο, δεν πήγαν παραπέρα διότι θα έβγαζαν το Καστελόριζο απέξω. Δεν θέλουμε να μείνει απέξω το Καστελόριζο, και θα το συζητήσουμε μετά», είπε από την πλευρά του ο κ. Μπαλτζώης.
Αναφορικά με το αν πρέπει να φοβόμαστε την αντίδραση της Τουρκίας, ο ίδιος τόνισε ότι «Όχι μόνο δεν φοβάμαι. Αναμένουμε τις αντιδράσεις της Τουρκίας και καλώς να έρθουν. Αποδείξαμε μέχρι τώρα την αποφασιστικότητα και την καλή αντίδραση των Ένοπλων Δυνάμεων. Έχω εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ό,τι και να συμβεί ή Τουρκία θα υποστεί φονικά πλήγματα. Το αποδείξαμε και στο Αιγαίο και στον Έβρο. Δεν πρέπει να φοβόμαστε. Έφυγαν από την πολιτική ηγεσία τα φοβικά σύνδρομα».
«Δεν φοβόμαστε την Τουρκία και ποτέ ο Έλληνας δεν φοβήθηκε την Τουρκία. Τους σεβόμαστε γιατί έχουν μια στρατηγική, αλλά οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απέδειξαν ότι μπορούν να αποτρέψουν για άλλη μία φορά. Η αποτροπή είναι χίλιες φορές καλύτερη από τον κατευνασμό. Ο κατευνασμός οδηγεί σε πόλεμο. Θεωρώ ότι οι Τούρκοι θα αντιδράσουν. Ήδη η ανακοίνωση που έκαναν για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου είναι πολύ επιθετική. Κατηγορούν τους Αιγύπτιους ότι δέχτηκαν να χάσουν θαλάσσια περιοχή από την Κύπρο και ότι θα χάσουν περαιτέρω περιοχές από τους Έλληνες. Θα πρέπει να περιμένουμε κλιμάκωση, αλλά αυτό δεν πάει να πει ότι στο τέλος της ημέρας η Τουρκία θα είναι ο νικητής αυτής της κατάστασης. Η Τουρκία είναι μια αδύναμη χώρα και έχει υπερεξαπλωθεί και δεν μπορεί να τα καταφέρει όλα», είπε από την πλευρά του κλείνοντας ο κ. Φίλης.