Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά από τις απειλές Ερντογάν, ενώ στο Πεντάγωνο έχει σημάνει συναγερμός για το ενδεχόμενο μίας έντονης και αψυχολόγητης αντίδρασης από την Άγκυρα.
Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά τις απειλές Ερντογάν πως θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την σταδιακή συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, που «πέταξε» το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο στον κάλαθο των αχρήστων.
Πως «σπάει» το τουρκολιβυκόμνημόνιο
Αθήνα και Κάιρο συμφώνησαν σε αυτήν την φάση στην μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, αφήνοντας για το μέλλον την περιοχή ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού που περνάει πάνω από την Ρόδο, καθώς ο άμεσος στόχος της Ελλάδας ήταν να πλήξει θανάσιμα την παράνομη συμφωνία της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Τι έδωσε η Αθήνα στο Κάιρο
Διπλωματικές πηγές τονίζουν πως πρόκειται για μια ισορροπημένη συμφωνία. Ωστόσο, όπως γίνεται σε κάθε τέτοια περίπτωση, έτσι και αυτή ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων όπου η Αθήνα πήρε από το Κάιρο το «δόρυ» ενάντια στο τουρκολιβυκό μνημόνιο και έδωσε κάτι.
Η αντίδραση της Τουρκίας
Η αντίδραση της Τουρκίας είναι αναμενόμενη από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές και σε αυτήν αναφέρονται λίγο πολύ όλοι οι αναλυτές, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να υπάρχει εγρήγορση.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες καθώς κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκτιμούν πως η Τουρκία θα αντιδράσει έντονα και ίσως σε μια πρώτη φάση η Αθήνα κληθεί να αντιμετωπίσει ψυχολογικές επιχειρήσεις.
Η συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας
Συνολικά πέντε άρθρα περιλαμβάνει η Συμφωνία Οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, την οποία παρουσιάζει αποκλειστικά «Το ΒΗΜΑ».
Στο Προοίμιο της Συμφωνίας αναφέρεται ρητώς ότι τα δύο κράτη αναγνωρίζουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενώ στο Άρθρο 1 ορίζεται σαφώς ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μερική θαλάσσια οριοθετική γραμμή.
Αν οποιοδήποτε από τα δύο συμβαλλόμενα Μέρη αρχίσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με σκοπό την οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλο κράτος που μοιράζεται με τα δύο Μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το Μέρος αυτό προτού καταλήξει σε συμφωνία με το τρίτο κράτος θα πρέπει να διαβουλευθεί και να ενημερώσει το άλλο Μέρος της Συμφωνίας.
Παράλληλα, προβλέπεται ότι όπου υπάρχουν φυσικοί πόροι που εκτείνονται στις δύο ΑΟΖ των Μερών, τότε οι δύο χώρες θα συνεργαστούν ώστε να βρεθεί μία συμφωνία κοινής εκμετάλλευσης.