«Φωτιά» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θέλει να βάλει και πάλι ο Ταγίπ Ερντογάν, αντιδρώντας έτσι στη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες. Μπροστά στην Αγία Σοφία ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν μπόρεσε να κρύψει τον εκνευρισμό του, εμπλέκοντας μάλιστα, με τις δηλώσεις του, και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
«Είναι μια εθνική επιτυχία η οποία κλείνει μια εκκρεμότητα 15 ετών».
Τα λόγια αυτά του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Ρόδο, ήταν το επιστέγασμα της επιτυχίας της ελληνικής διπλωματίας να ακυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο με τη συμφωνία Αθήνας – Καΐρου για τη μερική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Οργισμένος ο Ερντογάν
Η διπλωματική επιτυχία της Αθήνας αιφνιδίασε τον Ταγίπ Ερντογάν που επέστρεψε στον «τόπο του εγκλήματος». Με φόντο την Αγία Σοφία και μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε εξαπατημένος από τους Έλληνες ανακοινώνοντας το τέλος των διερευνητικών επαφών πριν καν αυτές αρχίσουν.
«Κάρφωσε» τη Μέρκελ
Η νευρικότητα του Τούρκου προέδρου ήταν τέτοια που έβγαλε στη σέντρα ακόμη και την Άνγκελα Μέρκελ. Όπως είπε στο μήνυμά του στου τούρκους πολίτες, η Καγκελάριος του είχε υποσχεθεί ότι οι Έλληνες δε θα προχωρούσαν σε καμία κίνηση, με αντάλλαγμα εκείνος να «παγώσει» τις έρευνες στη Μεσόγειο.
Το παρασκήνιο της συμφωνίας
Μετά από 15 χρόνια διαπραγματεύσεων και 13 γύρους συνομιλιών μεταξύ των δυο χωρών, η συμφωνία της Πέμπτης έκλεισε μέσα σε ελάχιστες ώρες και σε ένα οργιώδες παρασκήνιο διαβουλεύσεων.
Οι προπαρασκευαστικές διεργασίες Ελλάδας – Αιγύπτου είχαν αρχίσει ήδη από την Τετάρτη, με τον Νίκο Δένδια να συνομιλεί κατά τη διάρκεια της ημέρας τρεις φορές με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι.
Τα σήματα που εξέπεμπε το Κάιρο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ήταν θετικά, με τον υπουργό Εξωτερικών στις έξι και μισή το απόγευμα να μεταβαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου για σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σούκρι και Δένδιας συνομιλούν για τέταρτη φορά σε ένα μεταμεσονύχτιο τηλεφώνημα που οριστικοποιεί την εσπευσμένη μετάβαση του Νίκου Δένδια στο Κάιρο.
Κι ενώ Σούκρι και Δένδιας αναμένουν από τις διπλωματικές τους ομάδες τα τελικά κείμενα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, τους τηλεφωνεί επικροτώντας τη συμφωνία μεταξύ των δυο κρατών.