Φουντώνει στο Λίβανο η οργή των πολιτών, σχεδόν τρία εικοσιτετράωρα μετά τις φονικές εκρήξεις που συγκλόνισαν το λιμάνι της Βηρυτού. Οι πολίτες κατεβαίνουν ξανά στους δρόμους, καταγγέλλοντας εγκληματική αμέλεια, την ώρα που ομάδες εθελοντών με φτυάρια και σκούπες απομακρύνουν τα συντρίμμια της καταστροφής. Ογδόντα χιλιάδες παιδιά εκτοπίστηκαν από τις εκρήξεις σύμφωνα με τη UNICEF, ενώ ο ΟΗΕ εκφράζει φόβους για επισιτιστική κρίση.
Εξαγριωμένοι πολίτες του Λιβάνου υποδέχονται την υπουργό Δικαιοσύνης με μπουκάλια νερού. «Παραιτήσου» της φωνάζουν, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τις εκρήξεις που σκόρπισαν το θάνατο στη Βηρυτό. Λίγο μετά της προσφέρουν κρεμάλα να κρεμαστεί.
Είχαν προηγηθεί ολονύχτιες διαδηλώσεις και πορείας διαμαρτυρίας στους δρόμους της πρωτεύουσας του Λιβάνου. Διαδηλωτές εκτοξεύουν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας που απαντούν με δακρυγόνα.
Τις πρώτες πρωινές ώρες στρατιές εθελοντών με σκούπες στα χέρια βγήκαν στους δρόμους για να καθαρίσουν την πόλη τους από τα συντρίμμια. Η Βηρυτός πλημμύρισε με ομάδες καθαρισμού. Με φτυάρια σκούπες, και ότι άλλο έχουν διαθέσιμο προσπαθούν να κάνουν την πόλη τους ξανά βιώσιμη και να σβήσουν τα σημάδια της τραγωδίας.
Η τρομακτική έκρηξη ωστόσο που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες θα κάνει καιρό να ξεχαστεί. Η πόλη θυμίζει εμπόλεμη ζώνη και οι κάτοικοι εξακολουθούν να αποχαιρετούν τους αγαπημένους τους. Στις κηδείες των θυμάτων, η συγκίνηση αλλά και η οργή περισσεύουν.
Η επόμενη ημέρα για την ήδη χρεοκοπημένη χώρα της Μέσης Ανατολής θα είναι δραματική.
Ακόμη και πριν από την τραγωδία, ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζούσαν σε δύσκολες συνθήκες, έχοντας χάσει τη δουλειά τους. Οι μεσαίες τάξεις υποφέρουν όλο και περισσότερο από την οικονομική κρίση, την ανεργία, τον πληθωρισμό, την ανεργία και τις συνέπειες του κορωνοϊού.
Ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης είναι τεράστιος, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της UNICEF από τους περίπου 300 χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν άστεγοι μετά την τραγωδία της Τρίτης, τα 80 χιλιάδες είναι παιδιά.