Τα τηλέφωνα από την πρώτη στιγμή έχουν πάρει φωτιά με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ενημερώνει τους συμμάχους της χώρας τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στο ΝΑΤΟ για την τουρκική προκλητικότητα.
To Βερολίνο αντέδρασε στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία ότι νέες σεισμολογικές έρευνες στέλνουν λάθος μήνυμα, ωστόσο ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης κάλεσε τις δυο πλευρές να λύσουν τις διαφορές τους με απευθείας διάλογο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα παρέμβαση αποκλιμάκωσης από τον καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Διπλωματικό μαραθώνιο υπό τον συντονισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει εκκινήσει η Αθήνα με στόχο τόσο την ανοιχτή γραμμή με φίλους και συμμάχους όσο και την αποστολή μηνυμάτων στην Τουρκία.
Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τις νέα επικίνδυνη κλιμάκωση που επιχειρεί η Άγκυρα, ενώ συνομίλησε και με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Παράλληλα, ο υπουργός εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους τους της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι και της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη με αντικείμενο τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Πάντως οι έως τώρα κινήσεις της στη γεωπολιτική σκακιέρα δείχνουν πως η Ελλάδα προσανατολίζεται σε αλλαγή στρατηγικής.
Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», η ελληνική διπλωματία μετά τις υπογραφές οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο, θα επιδιώξει να αναθερμάνει τις παγωμένες συνομιλίες για μία ανάλογη συμφωνία και με την Αλβανία.
Η Αθήνα επιμένει να πιέζει για το θέμα των κυρώσεων οικονομικού χαρακτήρα – προς την Τουρκία – θέμα που θα συζητηθεί στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στις 27 και 28 Αυγούστου.
Σε συναγερμό βρίσκεται και η αξιωματική αντιπολίτευση. Εντολή να ζητήσουν άμεση ενημέρωση από την κυβέρνηση έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στους τομεάρχες εξωτερικών και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και δεν θα διστάσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί τα εθνικά μας δίκαια.