Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη μίλησαν οι κ.κ Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κατρούγκαλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, και Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΚΙΝ.ΑΛ., αναφορικά με τη θεομηνία με τους οχτώ νεκρούς στην Εύβοια, αλλά και την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.
Αντιδράσεις για τη μη λειτουργία του 112 στην Εύβοια
«Η Εύβοια είναι τόπος φίλων και διακοπών για εμένα και την αγαπώ πολύ. Οι οικογένειάς των θυμάτων έχουν την συμπαράστασή μας. Σε ό,τι αφορά στο 112 ο κ. Χαρδαλιάς ερμηνεύοντας την αρχική του δήλωση που προκάλεσε κριτική, έδωσε τη σωστή διάσταση. Το 112 πρέπει να χρησιμοποιείται με το σωστό μήνυμα. Αν το μήνυμα ήταν “βγείτε από τα σπίτια” μέσα στη θεομηνία θα μπορούσε να είχε περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις. Δεν υπάρχουν πάντα εύκολες επιλογές. Η ενημέρωση από το 112, αν γίνει άκαιρα, ή με ένα μήνυμα που δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση. Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές και να ανταποκρίνεται στις συνθήκες στην περιοχή», ανέφερε σχετικά με το τι συνέβη στην Εύβοια ο κ. Κουμουτσάκος.
«Συμφωνώ ότι πρέπει να δηλώσουμε έμπρακτη αλληλεγγύη με τα θύματα της θεομηνίας. Με νεκρούς δεν πρόκειται να τυμβωρυχήσουμε. Οι δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά δεν χρειάζονται ανασκευή, ότι με το 112 θα είχαμε εκατόμβη νεκρών. Δεν μπορεί να το δηλώνει αυτό κυβερνητικός αξιωματούχος. Το ζήτημα είναι πώς θα χρησιμοποιηθεί το 112. Είναι προφανές ότι αν το μήνυμα ήταν προσαρμοσμένο στις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας θα είχαμε γλυτώσει θύματα. Αγκαλιά να το είχαν πάρει το μωρό που χάθηκε, μια ψυχή θα είχε σωθεί. Δεν είναι αυτή η μοναδική αντιφατικότητα της ΝΔ. Με τον κορωνοϊό, έχουμε αύξηση κρουσμάτων, και αυξάνεται η πληρότητα στα πλοία, ενώ δεν αυξάνονται τα δρομολόγια στα ΜΜΜ», είπε από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος.
«Ο κ. Κατρούγκαλος αναίρεσε τον εαυτό του, κατέφυγε σε μία θλιβερή και συγκινητική ιστορία με το βρέφος που χάθηκε, συνδυάζοντάς το με το 112. Αν αυτό δεν είναι τυμβωρυχία, τι είναι; Αν το μήνυμα ήταν “βγείτε”, θα ήταν ο κόσμος στους δρόμους την ώρα της καταιγίδας. Ένα λάθος λεκτικό του κ. Χαρδαλιά δεν μπορεί να αναιρέσει την κυβερνητική πολιτική. Στο Μάτι ήταν μια διαχείριση εκατό νεκρών που έγινε με όρους επικοινωνιακούς», απάντησε ο κ. Κουμουτσάκος.
«Είμαι στην Εύβοια, αλλά στο σημείο που βρίσκομαι δεν είχαμε εικόνα. Έχουμε νεκρούς, δεν με νοιάζει ποιο είναι το κατάλληλο πρόσταγμα του 112, ούτε είμαι ειδικός. Θα μπορούσε ο κόσμος να έχει προστατευθεί. Χάθηκαν άνθρωποι που δεν ήξεραν τι να κάνουν. Διαβάζοντας τα ρεπορτάζ βλέπω ότι υπάρχουν ευθύνες που κάποιος πρέπει να τις αναλάβει. Υπάρχει και η αντικειμενική ευθύνη που πρέπει να σε κάνει να είσαι συνεσταλμένος. Έχουμε νεκρούς, έχουμε μωρό που πνίγηκε, έχουμε κόστος ανθρώπινης ζωής, έχουμε καταστροφές, δεν μπορούν να λένε ότι τα κάναμε καλά. Να μην ξαναγυρίσουμε στο Μάτι και στις συνομιλίες που αποκαλύφθηκαν. Να μείνουμε στην Εύβοια», είπε από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος.
«Ορθώς ο κ. Λοβέρδος προτρέπει να μείνουμε στην Εύβοια. Η υπόθεση του Ματιού έχει κριθεί στη συνείδηση των Ελλήνων. Στην Εύβοια η πολιτεία ήταν εκεί, υπήρξαν απεγκλωβισμοί, σώθηκαν ζωές, κινήθηκε το ΕΚΑΒ, σε συνθήκες θεομηνίας. Όλοι είμαστε συντετριμμένοι με τα θύματα. Αν υπάρχουν ευθύνες διοικητικές ή άλλες θα κριθεί στην πορεία», απάντησε ο κ. Κουμουτσάκος.
Αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα: Βγήκε από το λιμάνι της Αττάλειας το Ορούτς Ρέις
«Η είδηση της ημέρας είναι η μη προγραμματισμένη συνεδρίαση το μεσημέρι στις 12 του ΚΥΣΕΑ προκειμένου να γίνει αποτίμηση και εκτίμηση της κατάστασης. Η συμπεριφορά της Ελλάδας, όταν η Τουρκία προσπάθησε να δημιουργήσει αρνητικά τετελεσμένα με κλιμάκωση της έντασης, είναι ένα εχέγγυο ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν από το ΚΥΣΕΑ θα είναι σωστές ώστε να αντιμετωπίσουμε ως έθνος άλλη μία φορά την τουρκική προκλητικότητα. Η απόφαση για να προχωρήσει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο ήταν μια στρατηγική επιλογή της χώρας. Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν 15 χρόνια και ήρθε αυτό το αποτέλεσμα σε μια συγκεκριμένη γεωπολιτική συγκυρία. Όχι για να ακυρώσει ένα μη υπαρκτό και άκυρο νομικά σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης αλλά για να το καταστήσει στην πράξη ανενεργό. Στην ανατολική Μεσόγειο έχουμε μια νόμιμη οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, έναντι μιας παράνομης συμφωνίας. Η εκτίμησή μου είναι ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο αλυσιδωτών εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο, τίποτα δεν είναι ίδιο όπως ήταν πριν την υπογραφή του ελληνοαιγυπτιακού συμφώνου. Πιστεύω ότι οι Τούρκοι θα τεστάρουν συνολικά τη χώρα, ανεβάζοντας την ένταση όχι μόνο στο πεδίο των θαλασσίων ζωνών, αλλά και σε άλλα, όπως πχ στο μεταναστευτικό», σημείωσε σχετικά με τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας ο κ. Κουμουτσάκος.
Αποτίμηση της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου
Ο κ. Κατρούγκαλος ρώτησε τον κ. Κουμουτσάκο, αν γνωρίζει πόση επήρεια πήρε η Κρήτη και τα άλλα νησιά με τη συμφωνία Αθήνας – Καΐρου, και αν είναι αλήθεια ότι το Κουφονήσι ενδεχομένως να έχει μηδενική επήρεια.
«Ο κ. Κατρούγκαλος θέλει να αποδείξει ότι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία είναι ένας συμβιβασμός. Ναι, είναι ένας συμβιβασμός. Είναι μια συζήτηση μετά από μία διαπραγμάτευση 15 χρόνων. Είναι όμως συμβιβασμοί με μία φίλια χώρα. Έχουμε ορίσει αντίστοιχη συμφωνία με την Ιταλία. Καταλήγουμε να υπάρχει μια ασφυκτική πίεση στη Λιβύη. Αυτή ήταν η λογική της συμφωνίας. Είναι ένας αναγκαίος, σκόπιμος και αποτελεσματικός συμβιβασμός», απάντησε ο κ. Κουμουτσάκος.
«Κάθε συμφωνία είναι συμβιβασμός, αυτό είναι προφανές. Αλλά η ποιότητα του συμβιβασμού κρίνεται από το περιεχόμενό του. Περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση που δεν τις έχουμε λάβει. Η βασική μας κριτική απέναντι στην κυβέρνηση είναι ότι λείπει ένα συνολικό σχέδιο στρατηγικής. Οι εξελίξεις αυτές απαιτούν εγρήγορση. Έχουμε ποιοτική αναβάθμιση τις προκλήσεις της Τουρκίας. Απέναντι στην Τουρκία δεν χρειάζεται απλώς μια απάντηση στις εκάστοτε προκλήσεις της. Πρέπει να έχουμε ένα στρατηγικό σχέδιο αντίδρασης», απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος.
«Δέχτηκα τηλέφωνο από τον κ. Δένδια εχτές, και είναι διατεθειμένος να με ενημερώσει σχετικά. Υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης. Υπάρχουν ερωτηματικά. Έχουμε προβλήματα για να καταλάβουμε ακριβώς την επήρεια. Ναι, οι συμφωνίες είναι προϊόν συμβιβασμού. Πρέπει να μάθουμε τις επιμέρους πλευρές του συμβιβασμού για να αξιολογήσουμε τη συμφωνία. Θετικά κρίνεται. Ο Ερντογάν εχθές είπε ότι μετά το τηλεφώνημα της κ. Μέρκελ, έκανε πίσω και μάζεψε τα πλοία του για λίγες εβδομάδες. Το 2020 η τουρκική επιθετικότητα θα οδηγήσει σε εμπλοκή. Είναι επικίνδυνη η κατάσταση», είπε από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος.
«Στα τεχνικά ερωτήματα δεν πρέπει να και δεν μπορώ να απαντήσω θεσμικά. Αυτή η συμφωνία είναι προϊόν συμβιβασμού στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και όλων των θεμελιωδών αρχών που έχει θέσει η Ελλάδα ως αφετηρία της. Ακυρώνει και καθιστά ανενεργό στην πράξη το τουρκολιβυκό σύμφωνο και απογυμνώνει την Τουρκία από ένα βασικό της επιχείρημα. Το ότι θέλει διάλογο. Μόλις μπήκε στο τραπέζι μια θαρραλέα ελληνική κίνηση, ακυρώνει τη βούλησή της για διάλογο. Τέλος, πρέπει να πω ότι η συμφωνία αυτή είναι τμηματική και προβλέπεται επέκτασή της», κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.