Οι δηλώσεις του υφυπουργού προστασίας του πολίτη Νίκου Χαρδαλιά για την επιλογή της μη χρησιμοποίησης του αριθμού 112 για την προειδοποίηση των πολιτών προκάλεσε συζητήσεις και πολιτικές αντιδράσεις.
Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του από την Εύβοια να στήριξε τον υφυπουργό του, ωστόσο χαρακτήρισε την εξήγησή του για τη μη ενεργοποίηση του 112, άστοχη.
Πότε όμως σώζει ζωές το 112; Και πότε είναι επικίνδυνο για τους πολίτες;
15 Νοέμβριος 2017 Μάνδρα, 24 θύματα
23 Ιουλίου 2018 Μάτι Αττικής- 102 νεκροί
10 Ιουλίου 2019 Χαλκιδική- 7 Νεκροί
7 Αυγούστου 2020 Εύβοια- 8 Νεκροί
Κοινός παρονομαστής και στις τέσσερις αυτές τραγωδίες είναι η παντελής αδυναμία της πολιτείας να παρέμβει προκειμένου να αποσοβήσει την καταστροφή, όπως και η μη χρήση του τριψήφιου αριθμού 112. Η διάθεση για σκληρή αντιπολίτευση περίσσευε σε όλες τις φυσικές καταστροφές μέχρι σήμερα – οπότε και ο κ. Χαρδαλιάς άλλαξε το αφήγημα για τη λειτουργία του τριψήφιου αριθμού.
Και αυτό παρότι, μόλις την περασμένη βδομάδα η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς προχώρησε στην υλοποίηση εφαρμογής που δίνει τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού της θέσης εκείνου που καλεί σε βοήθεια μέσω κινητού τηλεφώνου android.
«Πριν λίγους μήνες για όλα έφταιγε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ανακάλυψαν την κλιματική κρίση και τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηματικά προκαλούν πάντως οι κινησεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά που αρχικά δήλωσε για την τραγωδία στην Εύβοια πως αν είχε ενεργοποιήσει το 112 θα είχαμε «εκατόμβες νεκρών», αλλά κάλεσε σε δεύτερο χρόνο τις κάμερες προκειμένου να απολογηθεί.