Σε κατάσταση «έκτακτης περιβαλλοντικής ανάγκης» μετά τη διαρροή πετρελαίου από ιαπωνικό δεξαμενόπλοιο έχει κηρυχθεί ο Άγιος Μαυρίκιος. Η νησιωτική χώρα του Ινδικού Ωκεανού έχει ήδη ζητήσει βοήθεια από τη Γαλλία, ενώ πρωτοφανής είναι η κινητοποίηση των ντόπιων.
Μία τεράστια πετρελαιοκηλίδα προκαλεί ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή στο Μαυρίκιο, το παραδεισένιο νησί του Ινδικού Ωκεανού.
Ο συναγερμός σήμανε στο τέλος Ιουλίου, όταν ένα ιαπωνικό φορτηγό πλοίο χτύπησε σε κοραλλιογενή ύφαλο, στα ανοικτά του νησιού.
Τουλάχιστον 1.000 από τους 4 χιλιάδες τόνους καυσίμου του πλοίου διέρρευσαν στη θάλασσα, ενώ η πετρελαιοκηλίδα είναι ορατή ακόμα και από το διάστημα.
Οι κάτοικοι του νησιού προσπαθούν να περιορίσουν την καταστροφή με κάθε μέσο που διαθέτουν. Εκατοντάδες εθελοντές φτιάχνουν πλωτά φράγματα από φύλλα ζαχαροκάλαμου που επιπλέουν στη θάλασσα με πλαστικά μπουκάλια.
Σε μία πρωτοφανή κινητοποίηση, πολλοί από αυτούς κουρεύονται εθελοντικά για να βοηθήσουν. Ακούγεται παράξενο, αλλά η τρίχα μπορεί να μετατραπεί σε φυσικό φίλτρο, συλλέγοντας βαρέα μέταλλα και ρύπους, όπως είναι το πετρέλαιο.
Ένα κιλό μαλλιών μπορούν να απορροφήσουν ακόμη και δύο λίτρα πετρελαίου!
Την ίδια ώρα στην ακτή, εθελοντές χρησιμοποιούν κενά βαρέλια για να συλλέξουν καύσιμα που αιωρούνται στα ρηχά.