Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη μίλησαν οι κ.κ. Μάριος Σαλμάς, βουλευτής ΝΔ, και Γιάννης Αμανατίδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά θέματα, αλλά και στο μέτωπο του κορωνοϊού.
«Αυτή τη φορά η Τουρκία υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Θυμόμαστε τις πολλές φορές που η Τουρκία προσπάθησε να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ανεπιτυχώς όλες τις φορές. Η Τουρκία αντιλαμβάνεται και τη διπλωματία και τη διαπραγμάτευση, με ένα δικό της τρόπο. Ότι μπορεί να εκβιάζει με πολεμικά πλοία. Θέλει να υπάρξει ένας διάλογος υπό τους όρους που θέλει η ίδια, υπό τον φόβο των όπλων και με την απειλή πολέμου. Αυτός δεν είναι ό τρόπος που γίνεται η διπλωματία στο 2020. Η Ελλάδα έχει βάλει “κόκκινη γραμμή”, και παρακολουθεί πολύ στενά το τι κάνει η Τουρκία. Υπήρξε διπλωματικός “συναγερμός” στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός μίλησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μιλάει με τις άλλες χώρες, το ΥΠΕΞ το ίδιο, είμαστε στη φάση που συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Η χώρα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», τόνισε ο κ. Σαλμάς.
«Το να κάνεις έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι η “κόκκινη γραμμή” μας. Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Όταν συνεδριάζουν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, γίνεται έκτακτο ΚΥΣΕΑ και ενημερώνονται οι αρχηγοί, δεν γίνεται για αστείο. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να πάρει κρίσιμες αποφάσεις με σκοπό την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να παρεμποδιστεί οποιοδήποτε τουρκικό ερευνητικό σκάφος επιχειρήσει παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ταυτόχρονα ζητήσαμε σε όλους τους τόνους από την Τουρκία να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο. Σχεδόν προαναγγέλλονται κάθε φορά οι κινήσεις της Τουρκίας, με πάγια τακτική της τη δημιουργία τετελεσμένων. Το θέμα είναι αν η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει με μια στρατηγική, που πρέπει να είναι εθνική, και ένα οι κινήσεις που έχουν γίνει έχουν θετικά αποτελέσματα ή όχι. Κατά την άποψή μας δεν κινείται σε αυτή τη γραμμή η κυβέρνηση. Πρώτα από όλα γιατί δεν έχει κάνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Η ενημέρωση είναι απλώς ενημέρωση, αλλά και αυτό είναι ένα βήμα. Η ενημέρωση δεν υποκαθιστά τις παραλείψεις στις κινήσεις που έκανε η ελληνική κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε μια εθνική στρατηγική με αρχή – μέση – τέλος και σε αυτό η κυβέρνηση έχει έλλειμμα», είπε από την πλευρά του ο κ. Αμανατίδης.
Αναφερόμενος στο ποια πρέπει να είναι η αντίδραση στην κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία, ο ίδιος σημείωσε ότι «η δράση πηγαίνει στο να μην φτάσεις σε τέτοια σημεία. Φτάνουμε στο σημείο να υπάρχει μόνο η αντίδραση. Για αυτό μιλήσαμε για ξεκάθαρο σχέδιο που θα έπρεπε να έχει από την αρχή η κυβέρνηση. Πρώτα από όλα, δεν επιτρέπεις σε κανέναν να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα. Από την άλλη έχεις τις κυρώσεις που μπαίνουν πλέον στον ευρωτουρκικό διάλογο. Από τη μία έχεις το διάλογο μόνο για τα θέματα της υφαλοκρηπίδας, και από την άλλη πλευρά έχεις τις κυρώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την υπεράσπιση της κυριαρχίας. Η πολιτική της Ελλάδας στηριζόταν πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».
«Τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για δημόσια αντιπαράθεση τούτη την ώρα. Η εύκολη τοποθέτηση για τα εθνικά θέματα πρέπει να αποφεύγεται γιατί δεν έχουμε όλα τα δεδομένα. Ξέρουμε τι συζητάει ο υπουργός Εξωτερικών με τους άλλους ΥΠΕΞ; Επειδή είναι κρίσιμες οι ώρες για το τι θα συμβεί, είναι άλλων υπευθύνων αρμοδιότητα να ανακοινώσουν τις αποφάσεις που θα πάρουν, και το πότε» απάντησε ο κ. Σαλμάς.
Ανησυχία για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων
«Τέλος Μάρτη ήρθε στα mail των γιατρών έρευνα, που έλεγε ότι πάνω από τους 32 βαθμούς υποδεκαπλασιάζεται η μεταδοτικότητα του ιού. Είδαμε ότι δεν ισχύει αυτό. Έχουμε έναν άγνωστο εχθρό πολύ απειλητικό και μεταδοτικό. Όταν βλέπει κανείς ότι σε ένα εργοστάσιο κολλάνε πενήντα εργαζόμενοι, σημαίνει ότι ο ιός αυτός είναι πολύ απειλητικός, είναι εδώ. Αν βλέπαμε τη συμπεριφορά μας τον Απρίλη, ήταν όλοι με μάσκες και με μεγάλη προσοχή. Τώρα όλοι λειτουργούμε, πλην των ηλικιωμένων που προσέχουν, σαν να μην τρέχει τίποτα. Οι επαφές μεταξύ των ανθρώπων πλέον είναι σαν να μην υπάρχει κορωνοϊός. Υπάρχει ατομική ευθύνη. Μια κυβέρνηση μπορεί να πάρει μέτρα όταν ο κίνδυνος είναι να καταρρεύσει το σύστημα υγείας και δεν μπορεί να καλύψει τον αριθμό αυτών που θα νοσήσουν», τόνισε ο κ. Σαλμάς.
«Στη ζυγαριά είναι η προστασία των ανθρώπινων ζωών, που σε αυτό έδωσε προτεραιότητα η κυβέρνηση, και από την άλλη αν θα υπάρξει οικονομική ζωή, που είναι απαραίτητη. Είναι δύσκολο να ξαναεπιβληθεί γενικευμένο lockdown. Δεν είναι πιο αποδοτικό να παίρνει ο καθένας από τώρα τα μέτρα προστασίας που έχουμε πει; Εκτιμώ ότι θα φάμε όλο το χειμώνα και το φθινόπωρο με αυτή την υπόθεση», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Δεν θεωρώ υπεύθυνο από μία κυβέρνηση να ρίξει την ευθύνη στους πολίτες, ενώ πιο μπροστά, στο γενικό lockdown, τα εύσημα τα πήρε η κυβέρνηση. Στη δύσκολη εξίσωση του συνδυασμού της υγειονομικής ασφάλειας και του ανοίγματος της οικονομικής ζωής, θεωρώ ότι η κυβέρνηση τρέχει πάλι πίσω από τα γεγονότα. Η αντιφατικότητα στα μέτρα που πήρε έπληξε τη συνολική διαχείριση. Όπως η αύξηση στην πληρότητα των πλοίων, ή το ότι στα αεροπλάνα είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο. Νομίζω ότι αυτό το περιθώριο που έδωσε η ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ώστε να ενισχύσει το σύστημα υγείας. Ζητήσαμε από την κυβέρνηση το 0,5% του ΑΕΠ να διατεθεί για την υγεία. Η κυβέρνηση στο σχεδιασμό της αποφεύγει να βάλει τη δημόσια υγεία. Βλέπω ότι πηγαίνει σε ένα δρόμο που θέλει να γυρίσει πίσω. Εμείς θα ενισχύαμε πολύ τις δομές της δημόσιας υγείας. Δεν θα διαλύαμε τις μονάδες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σε ό,τι αφορά στην οικονομική κρίση, δεν υπάρχουν μέτρα που να την αντιμετωπίσουν», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Αμανατίδης.