Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη μίλησε η κ. Μίνα Γκάγκα, συντονίστρια και διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής «Σωτηρία», αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, την ώρα που η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι ραγδαία.
«Έχουμε τουλάχιστον έξι εμβόλια που είναι σε προχωρημένη φάση, στην τελική φάση των δοκιμών. Δεν ξέρω τι γίνεται με τη Ρωσία, δεν έχω δει σχετικές δημοσιεύσεις. Νομίζω ότι γενικά οι κανονισμοί είναι πολύ αυστηροί και δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις φάρμακο αν δεν έχει κάνει όλες τις δοκιμές. Είναι σημαντικό να είμαστε σίγουροι για το τι δίνουμε. Θα εμβολιαστεί υγιής πληθυσμός, και πληθυσμός με προβλήματα υγείας αλλά όχι σε σχέση με τον κορωνοϊό, άρα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Γενικά πιστεύω στα εμβόλια. Ελπίζω σε ένα εμβόλιο σύντομα, δεν ξέρω αν θα είναι το ρωσικό. Αυτή τη στιγμή στη γη ζούνε πολλοί περισσότεροι άνθρωποι από όσοι έχουν ποτέ πεθάνει», σημείωσε η κ. Γκάγκα.
«Θα έχουμε αυξήσεις στα κρούσματα, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Δεν είναι μόνο οι νέοι. Είχαμε τα κρούσματα από τις συγκεντρώσεις, από τις εστίες δουλειάς. Ας μην τα ρίχνουμε όλα στους νέους. Όλοι πρέπει να συμπεριφερθούμε πολύ υπεύθυνα. Ο αριθμός των κρουσμάτων που νοσηλεύονται και διασωληνώνονται διπλασιάζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία», πρόσθεσε η ίδια.
Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που έχουν παρθεί, και κατά πόσο μπορούν αυτά να ανακόψουν την πορεία της πανδημίας, η κ. Γκάγκα τόνισε ότι «οι περιορισμοί είναι αρκετοί αν όλοι συμπεριφερθούμε με υπευθυνότητα. Το να φοράμε μάσκα, να κρατάμε αποστάσεις. Δεν μπορούμε να είμαστε σε κοντινή απόσταση πολλή ώρα, ακόμα και με μάσκα».
«Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι ζορίζονται όταν φορούν τη μάσκα, αυτό είναι ψυχογενές. Η μάσκα δεν εμποδίζει την αναπνοή σε τίποτα. Πρέπει να τη φοράμε όλοι και οι άνθρωποι που έχουν αναπνευστικά προβλήματα δυο φορές περισσότερο. Αν αισθάνονται ότι πνίγονται, να κάνουν μικρές δοκιμές για λίγη ώρα, μέχρι να μάθουν να τη φορούν για πολύ. Αλλά σίγουρα δεν επηρεάζει την αναπνοή», τόνισε αναφορικά με τη χρήση μάσκας.
«Το πρώτο κύμα είναι αυτό που μας αυτό που μας καταλαμβάνει αιφνίδια και δεν ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε. Τις πρώτες μέρες ξεκινήσαμε να νοσηλεύουμε και δεν ξέραμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε. Νομίζω ότι τώρα έχουμε κατασταλάξει στην επιστημονική κοινότητα, ως προς το τι πρέπει να δώσουμε στους ασθενείς που νοσούν από κορωνοϊό», εξήγησε η ίδια.
Αναφερόμενη στα προβλήματα που μπορεί να μένουν σε κάποιον, και αφού ξεπεράσει τον κορωνοϊό η κ. Γκάγκα σημείωσε ότι «μέχρι τώρα έχουμε δει γύρω στους 30 ασθενείς που επέστρεψαν στην κλινική για επανέλεγχο μετά από δύο μήνες, και δεν έχουμε προβλήματα με κανέναν. Όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού κάνουν μακροχρόνια προβλήματα».
Σχετικά με το αν μένει ανοσία στον κορωνοϊό αφού κάποιος τον ξεπεράσει και κατά πόσο κινδυνεύουν οι νέοι, η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε σε παραδείγματα νέων ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον ιό. «Κανείς δεν είναι άτρωτος. Είναι επικίνδυνο και μπορεί να αρρωστήσουν και να πεθάνουν και νέοι. Απλά είναι πιο σπάνιο. Για τα αντισώματα, κάποιοι κάνουν και κάποιοι όχι. Δεν ξέρω αν θα ξαναρρωστήσουν. Είναι κάτι που δεν μπορώ να απαντήσω ακόμα», είπε χαρακτηριστικά.