Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διπλωματικές και επιχειρησιακές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυτικά της Κύπρου βρίσκεται το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται το «Oruc Reis» και από την άλλη πλευρά της Κύπρου βρίσκεται το «Μπαρμπαρός».
Για το θέμα αυτό μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο δημοσιογράφος στο «militaire.gr», Πάρις Καρβουνόπουλος, ο υποναύαρχος του πολεμικού ναυτικού ε.α., Στέλιος Φενέκος και ο καθηγητής γεωπολιτικής, Ιωάννης Μάζης.
Σύμφωνα με τον κ. Μάζη, το βέβαιο είναι ότι με τα αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να αναμένουμε μια σοβαρότερη στάση από πλευράς ΕΕ υπό τη γερμανική προεδρία. Ο ίδιος αισιοδοξεί ότι θα υπάρξει μια πρακτική αντίδραση, ωστόσο τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν του το επιτρέπουν.
Αναφέρθηκε στο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ορισμένα όρια τα οποία πρέπει να λάβουν υπόψη τους και η ΕΕ και το ΝΑΤΟ και η Τουρκία, τα οποία η τελευταία έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται.
«Από δω και πέρα, η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί στο πεδίο των νομικών κινήσεων, να κηρύξει, δηλαδή, ΑΟΖ με την Κύπρο. Με αυτόν τον τρόπο προσκαλεί και την Αίγυπτο και την Τουρκία να εισέλθουν σε ένα διάλογο με θέμα την οριοθέτηση ΑΟΖ», είπε χαρακτηριστικά.
«Έτσι επιτυγχάνουμε τη διευθέτηση των ορίων της ΑΟΖ σε έναν χώρο, ο οποίος αποτελεί αντικείμενο προκλήσεων για την Τουρκία και την αναγκάζουμε να εκτεθεί ακόμα μια φορά την ώρα που εξελίσσονται αυτές οι διπλωματικές διαδικασίες», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο κ. Φενέκος ανέλυσε τη δική του πρόταση, η οποία θέλει την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο να προσφεύγουν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για τη μη οριοθετημένη περιοχή. Με τον τρόπο αυτό, υποστήριξε, «παγώνουν τα πράγμα στην ανατολική Μεσόγειο».
«Η Τουρκία δε θέλει πόλεμο και αυτό αποδεικνύεται από τη διαχείριση της σύγκρουσης των δυο πλοίων», κατέληξε.