Συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, αν και την ίδια στιγμή η Αγκυρα εξακολουθεί να προκαλεί, συνεχίζοντας τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο θα έχουν σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσουν οι υπουργοί Eξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας, ενώ σημαντική για τις εξελίξεις στην περιοχή θεωρείται και η συνάντηση Μέρκελ – Μακρόν που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη.
Αμείωτες συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές της Αθήνας όσο και των εταίρων της για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλητικών ενεργειών. Τις επόμενες ημέρες υπάρχει μια σειρά από κρίσιμα ραντεβού και ημερομηνίες.
Σήμερα Κυριακή 16 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, και του Τούρκου ομολόγου του Μελβούτ Τσαβούσογλου στη Δομινικανή Δημοκρατία.
Την Πέμπτη 20/8 ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Την Κυριακή 23/8 λήγει η παράνομη NAVTEX που έχει εκδώσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ τη Δευτέρα 24/8 ψηφίζεται από την ελληνική Βουλή η συμφωνία της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 23/8 – 28/8 επανεκκινεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος, που είχε «παγώσει» λόγω των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας.
Ωστόσο στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται το θρίλερ διαρκείας με το Ορούτς Ρέις να συνεχίζει τα ζικ ζακ μπαινοβγαίνοντας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα κι όλα δείχνουν πως πολλά θα κριθούν από το πόσο καταλυτικές ή μη ήταν οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με το Βερολίνο το οποίο δείχνει να είναι αρνητικό σε κυρώσεις κατά της Άγκυρας.
Σε στρατιωτικό επίπεδο όπως έδειξε και η αντιμετώπιση του περιστατικού της φρεγάτας «Λήμνος» με την «Κεμάλ Ρέις», η υπεροχή τόσο σε ποιοτικά χαρακτηριστικά στελεχών όσο και επαγγελματισμό είναι διακριτή.
Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Πομπέο είχε ως αποτέλεσμα όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών μια ξεκάθαρη στάση εκ μέρους των ΗΠΑ.
Με παρεμβασή του στο «ΒΗΜΑ» ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα πρέπει να προτείνει:
1.Την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μόνο για την οριοθέτηση με παύση προφανώς των μονομερών ενεργειών και αποχή από αυτές
2. Την επανάληψη των συναντήσεων για τα ΜΟΕ
3. Την διαμόρφωση σχήματος υπό την εγγύηση της ΕΕ για τη συμμετοχή των τουρκοκυπρίων σε μελλοντικά κέρδη από την κυπριακή ΑΟΖ με πλήρη διαφύλαξη της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο πως η Τουρκία έχει εξαγγείλει και γεωτρήσεις στο εγγυς μέλλον όλα δείχνουν πως η ένταση θα διατηρηθεί και τον Σεπτέμβριο εκτός αν βρεθεί λύση νωρίτερα.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό συντάκτη του MEGA Μαρίνο Γκασιάμη η φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» τις τελευταίες ώρες έχει απομακρυνθεί -ουσιαστικά «αποσυρθεί»-από την περιοχή και συνοδεύει το Μπαρμπαρός στα ανατολικά της Κύπρου. Το Ορούτς Ρέις βρίσκεται εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συνεχίζει να συνοδεύεται από μεγάλο μέρος του τουρκικού στόλου.
Επιπλέον ανανεώθηκε NAVTEX από την Τουρκία για το «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ.