Για την «καυτή» ελληνοτουρκική ατζέντα μίλησαν στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης.
Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στην κλιμάκωση των προκλήσεων από την Τουρκία, την οποία η Ελλάδα παρακολουθεί διαρκώς. «Η Ελλάδα έχει διεθνοποιήσει το θέμα ειδικά στους κόλπους της ΕΕ αλλά και στις περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής» τόνισε σχετικά.
Αναφέρθηκε στην σημασία της εξάντλησης των μέσων της διπλωματικής οδού, «ώστε να υπάρξει με ξεκάθαρο τρόπο διεθνής απομόνωση της Τουρκίας, κάτι που ήδη σε μεγάλο βαθμό έχει επιτευχθεί κυρίως από τις ισχυρές δυνάμεις».
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα μπορούσε να απαντήσει πιο επιθετικά στην Τουρκία είπε πως «θεωρώ ότι η κλιμάκωση από την πλευρά της Ελλάδας γίνεται με τον ορθό τρόπο – αν χρειαστεί να πάμε σε κάτι παραπάνω, θα πάμε». Η αρχική επιθυμία όλων είναι πάντως να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.
Από την πλευρά του ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος αναφέρθηκε στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα τον τελευταίο χρόνο και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ως προς την «ελλιπή προετοιμασία τόσο για το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο όσο και για το θέμα της Αγίας Σοφίας και τις τελευταίες προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο».
Έκανε λόγο για έλλειψη στρατηγικής, εθνικής συνεννόησης και ελλιπή ενημέρωση των κομμάτων, με ευθύνη της κυβέρνησης.
Σχολίασε επίσης πως η Ελλάδα δεν κατάφερε να λάβει ξεκάθαρη απόφαση από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.
Ο κ. Κατρίνης σημείωσε ότι η στρατηγική του Ερντογάν ξεκίνησε να υλοποιείται με λεπτομερή τρόπο από τον Ιούλιο του 2019 και ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει ήδη συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.
Παράλληλα η Ελλάδα οφείλει να κλιμακώσει τις πιέσεις προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Όπως είπε, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η ΕΕ δεν φαίνεται να υποστηρίζει την Ελλάδα ως προς την συμφωνία με την Αίγυπτο, μια συμφωνία που κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. «Θα πρέπει να αυξηθούν οι πιέσεις για επιβολή κυρώσεων. Οι δηλώσεις συμπάθειας και στήριξης δεν αρκούν και θα πρέπει η κυβέρνηση να το καταλάβει» σημείωσε.
Πλεύρης: «Να είμαστε έτοιμοι και στην πυγμή»
Ο κ. Πλεύρης απαντώντας στην κριτική, τόνισε ότι «η στήριξη από την ΕΕ είναι ξεκάθαρη όπως και από χώρες, όπως η ισχυρή, στρατιωτικά, Γαλλία». Ενώ ως προς την στάση της Γερμανίας και άλλων χωρών, σχολίασε πως υπάρχουν κράτη που λειτουργούν περισσότερο με τη λογική των «ίσων αποστάσεων». «Ακόμη όμως και η Γερμανία έχει ξεκάθαρη θέση τόσο για το διεθνές δίκαιο όσο και τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα» είπε.
Οι τρεις πολιτικοί σχολίασαν επίσης αν είναι προς το συμφέρον της χώρας να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία.
«Η Τουρκία πρέπει να προσδοκά κάτι από την ΕΕ, αλλά από την άλλη θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτές οι προσδοκίες έχουν και υποχρεώσεις και συνέπειες όταν δεν τηρείται το διεθνές δίκαιο», ήταν η άποψη του Θ. Πλεύρη. Ενώ ξεκαθάρισε πως αν εξαντληθούν τα διπλωματικά όπλα θα πρέπει «να είμαστε έτοιμοι και στην πυγμή» για να απαντήσουμε στην Τουρκία.
Στα ελληνοτουρκικά βλέπουμε μόνο μια επικοινωνιακή πολιτική και «κακής ποιότητας προπαγάνδα», είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Ενώ ο κ. Κατρίνης αναρωτήθηκε γιατί ποιο λόγο κυβέρνηση δεν έφερε άμεσα τη συφωνία με την Αίγυπτο στη Βουλή.